Woningbouw Holtenbroek Zwolle

Woningbouw Holtenbroek Zwolle

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-09-2007

Projectgegevens

ProjectarchitectWim Kloosterboer
MedewerkerRoy Sieljes
OpdrachtgeverProjectteam Holtenbroek, Zwolle
Hoofdaannemer Moes Bouw
Adviseur constructie,
installaties en bouwkosten
ABT Adviseurs, Rotterdam
Start bouw Juni 2005
OpleveringJuni 2006
Bruto vloeroppervlak 12.000 m2
Bruto inhoud 36.000 m3
Differentiatie 78 koopwoningen
Bouwsom€ 6.500.000, incl. installaties (€ 650.000), excl. inrichting en BTW
Leverancier prefab betonelementen De Veluwe Beton, Terwolde
Leverancier baksteen Daas Baksteen, Zeddam
TekstPeter Visser
Foto’sJeroen Musch

Holtenbroek, ten noorden van het centrum van Zwolle, is een typische naoorlogse wijk die kampt met sociale problematiek. In verschillende fases wordt de wijk daarom geherstructureerd. Voor de eerste fase, die de aanzet moet zijn tot herstructurering van de hele wijk, maakte De Zwarte Hond een stedenbouwkundig plan. In dit plan werd gevraagd om een ontwerp voor woningen met een meer individuele uitstraling.
MADE Architecten heeft dit gedaan door het programma van tweelaags starterswoningen tot vierlaags videwoning door elkaar te plaatsen. Forse betonnen kaders versterken dit beeld van de individuele woningen maar tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de stedenbouwkundige eenheid van het blok bewaard is gebleven. Het geprefabriceerde beton is doorgezet in de tuinmuren, die de blokken afsluiten.
Dit laatste resulteerde in afsluitbare binnenhoven, het privé-domein van de bewoners. Hier zijn de tuinen en bergingen te vinden en is er plaats om te parkeren, zodat de openbare ruimte tussen de blokken vrij blijft van geparkeerde auto’s en ruimte biedt aan groen en speelplaatsen. Op deze wijze zijn de traditionele kwaliteiten van de naoorlogse wijk behouden en wordt tegelijkertijd de overlast van het toenemende autobezit op een ontspannen wijze opgelost.

Omdat de woningen direct aan de openbare ruimte liggen zijn ze 60 centimeter opgetild voor de privacy van de bewoners. Door de voordeur wel op straatniveau te houden was er ruimte voor een bovenlicht, dat samen met de geprefabriceerde betonnen plint het complex een zekere grandeur geeft. Een aantal woningen is niet opgetild, maar teruggelegd ten opzichte van de rooilijn waardoor een kleine voortuin is ontstaan. Om veiligheidsredenen zijn in elke voordeur spionnetjes in een 3×7 patroon geplaatst, op twee plaatsen vervangen door deurklink en brievenbus.
De plattegronden wijken af van de standaard rijtjeswoning plattegrond met de L-vormige woonkamer/keuken. MADE heeft de woonkamer en de keuken gescheiden zodat er twee aparte ruimtes ontstaan, die beide een heldere vorm hebben.
Alle woningen hebben dezelfde breedte van 5,4 meter. Bouwkundig levert dit een winst op met betrekking tot de efficiency van de tunnelbekisting. De plattegronden van alle woningtypen hebben dezelfde breedte hebben, en de diverse indelingen die voor de verdiepingen zijn ontworpen zijn onderling uitwisselbaar. Dit zorgt voor keuzevrijheid in plattegronden voor de kopers.
Bij de materialisering is gekozen voor zwarte baksteen en witte gecementeerde steen waardoor een samenhang ontstaat met de naastgelegen woningen van De Zwarte Hond, die overeenkomstig uitgevoerd zijn. Het betonnen kader is met een driedimensionale mal gemaakt. In plaats van tweedimensionale betonnen platen te gebruiken zijn in dit project de betonnen elementen de hoek omgezet. Dit zorgt ervoor dat het hele plan een solide uitstraling krijgt. Een project dat staat als een huis.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.