Woningbouw Sportdorp Hoofddorp

Woningbouw Sportdorp Hoofddorp

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-07-2007

Projectgegevens

ProjectteamDe Zwarte Hond (Willem Hein Schenk, Jochem Koster, Willo van der Veen, Bart de Wilde)
Opdrachtgever Bouwfonds Wonen, Haarlem; De Woonmaatschappij Hoofddorp
HoofdaannemerSmits Bouwbedrijf, Beverwijk
Adviseur constructieJ.J. Datema, Woudenberg
Adviseur bouwfysicaValk technisch adviesbureau, Putten
Start bouw2002
OpleveringJanuari 2006
Bruto vloeroppervlak16.523 m2
Bruto inhoud55.600 m3
Differentiatie140 sociale huur-, 16 koopappartementen, 18 eengezinswoningen
Bouwsom€ 11.390.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
TekstPeter Visser
Foto'sFrank Hanswijk

Sportdorp maakt deel uit van de Vinex-wijk Floriande. In de stedenbouwkundige opzet van Sportdorp werden op deze locatie drie stedelijke bouwblokken voorgesteld, maar uiteindelijk is er één fors stedelijk gebouw ontworpen. Hierdoor is, volgens de architect, de stedenbouw ten goede gekeerd, met inzet van architectuur. Verschillende woningtypen, grote glasopeningen, variatie in ontsluiting en hoogte en een bijzonder programma in de plint zorgen voor een afwisselend en levendig beeld.

Strakkere budgetten en hogere kwaliteitseisen maken het werk van architecten steeds complexer. Het gaat naast ruimtelijke kwaliteit ook om flexibiliteit, techniek, duurzaamheid, maatschappelijke ontwikkelingen, grondprijzen en allerlei andere aspecten. Een algemene standaard op het gebied van ruimte en voorzieningen voldoet niet meer, de huidige woonconsument moet worden verleid met een uniek huis dat voldoet aan de hoogste eisen.
Ook de woonomgeving is van steeds groter belang. Bewoners willen een prettige, veilige en mooie omgeving, gemeentes willen een karaktervolle stad met een rijk aanbod aan mooie wijken. Stedenbouwkundigen spelen derhalve een steeds grotere rol bij de inrichting van nieuwe wijken. De samenhang tussen architectuur en stedenbouw is voor het eindresultaat natuurlijk cruciaal.
Strakke stedenbouwkundige plannen kunnen er toe leiden dat architectuur niet meer is dan een creatieve invuloefening. Andere plannen bieden de architect juist grote vrijheid, zodat de architectuur grote invloed heeft op het totaalbeeld van een wijk. Als architect past De Zwarte Hond zich meestal moeiteloos aan aan de gestelde randvoorwaarden, hoewel er soms wordt aangedrongen op wijzigingen. Het bureau heeft namelijk zowel stedenbouwkundige als architectonische expertise in huis.

Architectuur inzetten voor stedenbouw
In Hoofddorp kon het stedenbouwkundig plan worden verbeterd en genuanceerd met de inzet van architectuur. De opdracht was om drie stedelijke bouwblokken te realiseren aan de Fanny Blankers-Koenlaan. Deze belangrijke ontsluitingsroute zou een grootschalige stedelijke invulling krijgen met onder andere een winkelcentrum en scholen. De drie fors gedimensioneerde blokken met sociale woningbouw zouden een buffer voor de rest van de wijk vormen.
De architect vond de geplande blokken wat betreft schaal niet goed in hun omgeving passen, maar het stedenbouwkundig plan van bureau BGSV stond vast en aan maat en contour van de gebouwen kon vrijwel niet meer worden getornd.
Een geraffineerde uitstraling van het totale complex keerde de stedenbouwkundige opzet ten goede. Door de drie grote blokken op te vatten als één langgerekt volume, bestaande uit verschillende delen die door middel van bruggen zijn verbonden, ontstond een expressief gebouw.

Twee gezichten
Het blok heeft twee verschillende uitstralingen, aan de drukke straatzijde formeel en strak, aan de rustige achterzijde juist informeel en geleed. Door een eenvoudige, seriematig opgezette constructie werd het mogelijk efficiënt te bouwen waardoor extra kon worden geïnvesteerd in een zorgvuldige detaillering.
De balkons aan de straatzijde kregen bijvoorbeeld glaswanden, waardoor een bijzonder strakke gebouwcontour ontstond, die de eenheid van het blok versterkt. Bovendien kregen de balkons zo een dubbelfunctie als buitenruimte en wintertuin.
Door de diversiteit in woningtypes bleek het goed mogelijk een mooie geleding van de achtergevel te bewerkstelligen. Het blok verjongt naar boven toe waardoor een terrasachtige situatie ontstond, met lichte bovenstraten in plaats van schaduwrijke galerijen. Het blok is hier dan ook levendig van karakter en sluit goed aan bij de achtergelegen straten met eengezinswoningen. >br>

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.