Woningbouw , Steenwijk West

Woningbouw , Steenwijk West

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-08-2007

Projectgegevens

Projectarchitect Koos Kok
ProjectteamJolan Sterenborg, Joost van der Kooij, Claudia Tjon Soei Len
Opdrachtgever Stichting Woonconcept, Meppel
Adviseur ConstructiesWoonconcept Vastgoed, Meppel
Adviseur constructie Stoel en Partners, Zwolle
Adviseur bouwfysica Cauberg-Huygen, Rotterdam
Hoofdaannemer Roosdom Tijhuis, Rijssen
Start bouw November 2003
OpleveringNovember 2004
Bruto vloeroppervlakte 9.959 m²
Bruto inhoud 28.447 m³
Bouwkosten € 7.299.000 incl. installaties (€ 745.000), excl. BTW
Differentiatie21 huurappartementen,11 patiowoningen, 32 gezinswoningen, 12 herenhuizen, 8 wooneenheden voor begeleid wonen
Leverancier houtconstructie galerijzijde Firma Reef, Goor
TekstIris Knapen
Foto’s Rob ‘t Hart

In een groene setting tussen twee nieuwe parken zijn 76 woningen en 8 wooneenheden voor begeleid wonen gerealiseerd. Het ontwerp van Koos Kok omvat appartementen, patiowoningen, herenhuizen en eengezinswoningen in een samenhangende architectuur. De meeste woningen oriënteren zich op de parken maar ook het binnengebied is met veel aandacht voor detail ontworpen, zodat aantrekkelijke hoven zijn ontstaan.

Steenwijk West was toe aan herstructurering. Daarom werd een aantal duplex woningen gesloopt en ontstond er ruimte voor nieuwbouw tussen twee nieuwe parken: de Brink en het Voorpark. Het stedenbouwkundig plan – gebaseerd op een parkdoorbraak – lag er al. Dit bood MASSA de mogelijkheid een wijk te realiseren die op verschillende wijzen betrokken is op het groen van de omgeving.

De nieuwe parken verbinden de wijk met het oude park Ramswoerthe, dat voorheen geïsoleerd lag ten opzichte van de buurt; de aan het park gelegen woningen waren er met de achterzijde naartoe gericht. Via de Brink en het Voorpark werd daarom een brug geslagen naar dit fraaie park in Engelse landschapsstijl. Hierbij fungeert het Voorpark letterlijk als groen voorportaal voor de wijk. Vanuit park Ramswoerthe loopt het maaiveld 3,5 meter omhoog de wijk in. Korte woningblokken volgen dit hoogteverschil en de meanderende rooilijn. De Brink ligt meer binnenwijks en is strakker en rechtlijniger van opzet. Door een groot deel van de bebouwing te situeren langs de parken en randen van de wijk, oriënteren veel woningen zich naar het groen.

Patiowoningen
Door de ondiepe kavelmaat van de centraal gelegen patiowoningen kon in het binnengebied een meer stenige dubbelhof worden gerealiseerd. Hierdoor werd meteen de parkeerproblematiek opgelost: er was ruimte voor drie autohoven. Het succes van de patio-typologie staat of valt met een duidelijke eigen plek en open relatie met de omliggende buurt. De woonkamer ligt daarom aan de voorzijde. In het interieur is de patio als onderdeel van de totale woning overal voelbaar, waardoor de woning als veel ruimer wordt ervaren.

Appartementengebouw
Uiterst vriendelijk en uitnodigend oogt het appartementengebouw voor ouderen. Aan de dubbelhof grenzen brede larikshouten leefgalerijen, met een constructie van billingahout. Door de keuken in het midden van de appartementen te plaatsen, konden de eetplekken aan de galerijzijde worden gesitueerd en via een schuifpui direct worden verbonden met een privéruimte op de galerij. Hierdoor worden de galerijen dynamische buitenomgevingen waar de bewoners hun eigen plek kunnen creëren en voldoende plaats is voor sociaal contact.

Houten rasterwerk
De gevels van alle woningtypen zijn als duidelijk herkenbare eenheid ontworpen. Hierdoor vormen ze één samenhangend front naar de groene ruimten. Er is een klassieke ordening toegepast, die wordt verluchtigd door een fries van lariks latten. Dit hout is ook bij de overige woningen toegepast. Bij de woonhuizen zorgen de latten bovendien voor extra zonwering. Onderscheid tussen de woonhuizen onderling wordt gewaarborgd door afzonderlijke overstekken en onderbroken metselwerk.
Een tweede klassiek element is de pergola. Deze is in abstracte vorm toegepast als verbindend element tussen woningen of woningtypes en als scheidend element tussen de wijk en de omliggende buurt. De pergola’s, de balkenstructuur voor de patio’s en de galerijconstructie van het appartementengebouw vormen alle een soort rasterwerk – een grotere orde – van massieve billinga balken met eenzelfde maat.

Gezinswoningen
Er zijn twee typen gezinswoningen. In de bredere herenhuizen – breedte 6,3 meter – is een diagonale kamer en suite mogelijk, waardoor kan worden gekozen voor leven aan de park- dan wel tuinzijde. Hierdoor kan ook in het interieur optimaal worden geprofiteerd van de ligging aan het groen. In de woonhuizen in het gebogen woonblok aan de andere zijde van het Voorpark is in een later stadium een begeleidwonen-programma ingepast.

Opvallend in het hele project is de aandacht voor de detaillering. Het aantal materialen en kleuren is – met veel aandacht voor duurzaamheid – tot enkele gereduceerd en overgangen verlopen naadloos.
MASSA is erin geslaagd om via een heldere eenheid van stedenbouw en architectuur een hechte woonwijk te realiseren, die modern is en tegelijkertijd vriendelijk en warm oogt.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.