Woningbouw ’t Kwadrant Amsterdam Geuzenveld

Woningbouw ’t Kwadrant Amsterdam Geuzenveld

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-01-2008

Projectgegevens

ProjectarchitectenKaspar Aussems, Chris Boot, Ben Ewals
MedewerkerKoen Manneveld
OpdrachtgeverFar West, Amsterdam
HoofdaannemerRIZ Bouw, IJsselstein
Adviseur constructieTentij, Heemskerk
Adviseur installaties Bureau Nieman
ProjectmanagementDelta Forte, Amsterdam
DirectieBouwburo Plus, Zeewolde
Start bouw 2006
Oplevering2007
Differentiatie16 koopwoningen van 150 m2 en 8 sociale huurwoningen van 110 m²
TekstPeter Visser
Foto'sLuuk Kramer

In de wijk Geuzenveld aan de westrand van Amsterdam komen de laatste tijd allerlei nieuwbouwprojecten van de grond. Bekend zijn natuurlijk de opvallende grootschalige complexen van MVRDV (Parkrand), Meyer & Van Schooten (NieuwPeil) en FARO (Geuzentuinen), maar ook architecten als Vera Yanovshtchinsky (Basiushof), Teeken Beckers (Ripperdahof), GSG architecten (’t Koggeschip), Cees den Heijer (Centrumplan) en De Nijl (ook al Parkrand) realiseerden er de afgelopen paar jaar interessante projecten.
Ver weg van al dit architectonisch geweld ligt, helemaal in de zuidwesthoek van Geuzenveld, een project van 24 eengezinswoningen van BUROBEB. Op de plaats van gesloopte blokjes etage- en eengezinswoningen, in een identieke stedenbouwkundige setting, staan zes vrijstaande objecten van elk twee maal twee woningen op de rand van stad en land.

Dwars door de objecten loopt een met glas overdekt, afsluitbaar wandelpad, waaraan de woningtoegangen zijn gelegen. De nieuwe woningen zijn van een andere schaal en verschijningsvorm dan de bestaande rijtjeswoningen. Door de nieuwe woningen als objecten bewust uit de bestaande structuur te plaatsen wordt deze juist gerespecteerd. Rondom de woonobjecten ligt een tuinstrook als buffer tussen privaat en openbaar gebied.
De woningen zijn twee (huur) of drie (koop) lagen hoog en hebben een lichtvoetige uitstraling door de open houten gevelstructuur, waarbij soms zelfs letterlijk door het gebouw heen kan worden gekeken.
Alle woningen hebben naast de ingang een grote berging die ook als werkkamer is te gebruiken. De woonkamer heeft in twee richtingen zicht op de omgeving via ramen van vloer tot plafond. De huurwoningen hebben, op verzoek van de bewoners, een gesloten keuken, de koopwoningen hebben een optioneel afsluitbare eetkeuken. Op de verdieping zijn de slaap- en badkamer(s) te vinden, de koopwoningen hebben een dakterras op de tweede verdieping.
Het project is het resultaat van een meervoudige opdracht die in 2003 gewonnen is en beoogt een impuls te geven aan de stedelijke vernieuwing van dit deel van de stad. Het ontwerp voegt ruimtelijke kwaliteit toe aan het gebied. Ruimtelijke kwaliteit in de vorm van een combinatie van beeldkwaliteit, gebruikskwaliteit en duurzame kwaliteit van de bebouwde en onbebouwde ruimte.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.