Woningen als bouwstenen voor gedifferentieerd blok

Woningen als bouwstenen voor gedifferentieerd blok

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-10-2006

Projectgegevens

ArchitectVera Yanovshtchinsky architecten, Den Haag
OpdrachtgeverIJburgermaatschappij CV, Amsterdam
HoofdaannemerHeddes Bouw, Hoorn
Adviseur ConstructiesAdams Bouwadviesbureau, Druten
Adviseur Installaties, bouwfysica en akoestiekCauberg Huygen, Rotterdam
Adviseur BouwkostenBasalt Bouwadvies, Nieuwegein
OntwerpEric Vreedenburgh
OntwerpteamNiels Groeneveld
Co-architectArchipel Ontwerpers, Den Haag
Opleveringjuni 2003
Bouwsom€ 7.487.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Bruto vloeroppervlak11.830 m2
Differentiatie52 woningen, waarvan 12 grondgebonden, 2 praktijkwoningen, 8 maisonnettes, 27 appartementen en 3 penthouses, garage met 47 parkeerplaatsen
TekstPeter Visser
Foto'sSjaak Henselmans en Bouw

De vraag naar architectonische diversiteit in nieuwbouwwijken is groot. Bij dit project op Amsterdam IJburg schuilt de oplossing in het inzetten van meerdere architecten voor één blok. Op deze manier krijgt het plan, dat in de basis veel van hetzelfde bevat, meerdere gezichten.

Blok 16A op IJburg is ontworpen door Vera Yanovshtchinsky. Zij is coördinerend architect. Eric Vreedenburgh ontwierp als gastarchitect een deel van de woningen, als implantaten, sieraden.

Het blok van 175 meter lang en 25 meter diep, gelegen tussen IJburglaan en de groene corridor, kent een grote differentiatie in woningtypen en woninggrootte.

Een repeterend stramien van 5,4 meter met verschillende koppelingen tussen stramienen en de diepte van het blok staat garant voor een grote woningdiversiteit.
Hierdoor zijn de woningen niet als individuele bouwstenen te herkennen, maar vormen een onderdeel van een gedifferentieerd blok.

Ingangspoorten geven het blok een uitgesproken karakter, ondersteund door repeterende ramen. De straatgevel is stedelijk en steenachtig, onderbroken door de interventies die metaalachtig en lichter zijn. De gevel aan de waterzijde is meer gedifferentieerd in vorm en materiaal.

De toevoegingen van Eric Vreedenburgh zijn een logisch en herkenbaar vervolg op zijn luchtgebonden architectuur.
Een aantal heldere afspraken met betrekking tot constructie, ontsluiting, leidingverloop en materialisering diende als uitgangspunt. De verschillende handschriften van de architecten leiden tot een sprekend en intrigerend resultaat, tot een ontwerp dat op een nieuwe manier omgaat met diversiteit en repetitie.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.