Woningen als bouwstenen voor gedifferentieerd blok

Woningen als bouwstenen voor gedifferentieerd blok

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-10-2006

Projectgegevens

Architect Vera Yanovshtchinsky architecten, Den Haag
Opdrachtgever IJburgermaatschappij CV, Amsterdam
Hoofdaannemer Heddes Bouw, Hoorn
Adviseur Constructies Adams Bouwadviesbureau, Druten
Adviseur Installaties, bouwfysica en akoestiek Cauberg Huygen, Rotterdam
Adviseur Bouwkosten Basalt Bouwadvies, Nieuwegein
Ontwerp Eric Vreedenburgh
Ontwerpteam Niels Groeneveld
Co-architect Archipel Ontwerpers, Den Haag
Oplevering juni 2003
Bouwsom € 7.487.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Bruto vloeroppervlak 11.830 m2
Differentiatie 52 woningen, waarvan 12 grondgebonden, 2 praktijkwoningen, 8 maisonnettes, 27 appartementen en 3 penthouses, garage met 47 parkeerplaatsen
Tekst Peter Visser
Foto's Sjaak Henselmans en Bouw

De vraag naar architectonische diversiteit in nieuwbouwwijken is groot. Bij dit project op Amsterdam IJburg schuilt de oplossing in het inzetten van meerdere architecten voor één blok. Op deze manier krijgt het plan, dat in de basis veel van hetzelfde bevat, meerdere gezichten.

Blok 16A op IJburg is ontworpen door Vera Yanovshtchinsky. Zij is coördinerend architect. Eric Vreedenburgh ontwierp als gastarchitect een deel van de woningen, als implantaten, sieraden.

Het blok van 175 meter lang en 25 meter diep, gelegen tussen IJburglaan en de groene corridor, kent een grote differentiatie in woningtypen en woninggrootte.

Een repeterend stramien van 5,4 meter met verschillende koppelingen tussen stramienen en de diepte van het blok staat garant voor een grote woningdiversiteit.
Hierdoor zijn de woningen niet als individuele bouwstenen te herkennen, maar vormen een onderdeel van een gedifferentieerd blok.

Ingangspoorten geven het blok een uitgesproken karakter, ondersteund door repeterende ramen. De straatgevel is stedelijk en steenachtig, onderbroken door de interventies die metaalachtig en lichter zijn. De gevel aan de waterzijde is meer gedifferentieerd in vorm en materiaal.

De toevoegingen van Eric Vreedenburgh zijn een logisch en herkenbaar vervolg op zijn luchtgebonden architectuur.
Een aantal heldere afspraken met betrekking tot constructie, ontsluiting, leidingverloop en materialisering diende als uitgangspunt. De verschillende handschriften van de architecten leiden tot een sprekend en intrigerend resultaat, tot een ontwerp dat op een nieuwe manier omgaat met diversiteit en repetitie.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.