Woningen en zorgwoning Zwolle

Woningen en zorgwoning Zwolle

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-07-2007

Projectgegevens

Projectarchitect Bert Bulthuis
Medewerkers Gerwin van de Poll, Dorle Heller, Kees van der Graaf
Opdrachtgever DeltaWonen, Zwolle, i.s.m. Stichting Dubbelklik, Zwolle
Hoofdaannemer Moes bouwbedrijf Oost, Zwolle
Adviseur constructie Stoel Partners, Zwolle
Adviseur installaties SchreuderGroep, Leeuwarden
Adviseur bouwfysica Adviesbureau Bleumink, Groenlo
Adviseur bouwkosten Huls Bouwkostenmanagement, Zwolle
Start bouw Januari 2005
Oplevering November 2005
Bruto vloeroppervlak 3150 m2
Bruto inhoud 8372 m3
Differentiatie 14 koopwoningen en 1 zorgwoning met 10 verhuurbare woonunits voor zelfstandig wonende, verstandelijk gehandicapten
Bouwsom € 1.695.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Tekst Peter Visser
Foto’s Harry Noback

Een initiatiefgroep van ouders zocht zelfstandige woonruimte voor hun kinderen met een verstandelijke beperking. Ze vonden in woningbouwvereniging DeltaWonen een partner voor hun initiatief en een al jaren braakliggend terrein in de wederopbouwwijk Dieze bleek de juiste locatie.

Op het terrein van ruim 4000 m2 zijn 14 starterskoopwoningen in twee blokken programmatisch gecombineerd met twee maal vijf zorgunits in één gebouw. Door deze combinatie bleek het geheel financieel haalbaar.
De twee blokjes woningen liggen tegenover elkaar aan de lange zijden van een hof, en de dubbele zorgwoning sluit een van de korte zijden af. Bij de profilering en materialisering van de nieuwbouw is rekening gehouden met de bestaande bebouwing. Zo is de buitenzijde van de hof uitgevoerd in baksteen en dakpannen, net als de rest van de wijk, en afgewerkt met verticale western red cedar delen.
De binnenzijde van de hof is daarentegen wit gestuct, waardoor het zich onderscheidt van de rest van de wijk en het project een eigen identiteit heeft. Dat blijkt te werken, er is goed contact tussen de bewoners van de koopwoningen en de zorgunits.
De zorgwoningen bevinden zich in twee aan elkaar gekoppelde grote woonhuizen. Alle units bestaan uit een eigen kamer, badkamer en slaapkamer. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke woonkamers, logeerkamers en een keuken. De tuin met berging is gemeenschappelijk voor alle units.
Opvallend is de zorgvuldige detaillering van het complex. Aan alles is gedacht en er zijn niet altijd standaard producten gebruikt, vooral de daken en de hoeken van de koopwoningen zorgen voor het bijzondere karakter. Daaraan dragen overigens ook de eigenzinnige dakkapellen van de koopwoningen bij.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.