Woon-werkgebouw De Boel

Woon-werkgebouw De Boel

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-06-2018

Flatgebouw De Boel aan de Boelelaan in Amsterdam is door Hans van Heeswijk architecten gerenoveerd en getransformeerd tot een eigentijds woon-werkgebouw. Voor dit project is samen met opdrachtgever Vesteda het gebouwconcept “Share and Create” ontwikkeld dat voorziet in 154 compacte woningen gecombineerd met gedeelde voorzieningen.

Gemeenschappelijke daktuin

Tien woningen op de bovenste verdieping zijn uitgebreid tot penthouses en op het dak is een gemeenschappelijke daktuin aangelegd. De garageboxen op de begane grond zijn voorzien van glazen deuren en kunnen flexibel gebruikt worden. Bewoners en medewerkers van De Boel delen deze elektrische auto’s als onderdeel van het duurzame Share and Create mobiliteitsconcept. Op de eerste verdieping ontwierp Hans van Heeswijk architecten het interieur voor het nieuwe hoofdkantoor van Vesteda. 125 Medewerkers werken nu in een flexibele werkomgeving: een lichte loftachtige kantoorruimte met uitzicht op de prachtige omgeving.

Constructie uit baksteen montagegebouwsysteem

Het flatgebouw aan De Boelelaan is in 1964 gebouwd als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Van Eesteren, dat voorzag in een oplossing van het grote woningtekort in Amsterdam. De constructie bestaat uit een baksteenmontagebouwsysteem en een betonskelet dat snel gefabriceerd kon worden. De toepassing van dit systeem in tien bouwlagen is uniek in Nederland en maakt van De Boel misschien wel het monumentale vlaggenschip van de baksteenmontagebouw.

Opwaardering gebouw

De typologie van Buitenveldert bestaat uit veel gebouwen met gemengde woon- en werkfuncties met bedrijfsruimtes op de eerste verdieping. Deze hebben helaas vaak een gesloten en anonieme uitstraling. Zo ook het galerijflatgebouw aan de De Boelelaan. Bij het ontwerp is gezocht naar ingrepen die de kracht van het bestaande gebouw respecteren maar die het gebouw opener en uitnodigend maken zodat het gebruik van buitenaf beter zichtbaar wordt. De betonnen liftschachten zijn voorzien van de gebouwnaam De Boel en tonen zich nu als rustige donkere bakens terwijl de entreehallen en trappenhuizen met hun felle kleuren extra opvallen en ook in de avond van buitenaf goed zichtbaar zijn.

Volglazen gevels

De gesloten galerijhekken zijn vervangen door transparante strekstalen hekken en door deze schuin te plaatsen, voelen de galerijen nu veel ruimer aan. De gesloten gevels op de eerste verdieping en begane grond zijn vervangen door volglazen gevels, waardoor er over de hele lengte van het gebouw een grote etalage ontstaat die inkijk biedt in het bedrijvige kantoorleven van Vesteda en voor dynamiek in het gebied zorgt. Het bestaande gebouw transformeert hierdoor van een stedelijke barrière naar een uitnodigende en verbindende schakel tussen de Zuidas en het Gelderlandplein.

Geluid en gevelisolatie

De 154 woningen zijn comfortabeler gemaakt met veel zorg en aandacht voor een verbeterde geluidsisolatie, een goede gevelisolatie en een hoog afwerkingsniveau in de keukens en badkamers. De woningen zijn voorzien van een energiezuinige installatie en opgewaardeerd van energielabel G naar B. Tien woningen op de negende verdieping zijn uitgebreid met een lichtgewicht dakopbouw, waardoor ruime penthouses zijn ontstaan. Aan de noordkant bieden deze penthouses een prachtig uitzicht op de torens van de Zuidas. Aan de zuidkant bevinden zich ruime eigen dakterrassen, georiënteerd op de zon en op de groene oase van Buitenveldert.

Garageboxen voozien van glazen deuren

De gesloten garageboxen op de begane grond zijn voorzien van glazen deuren en geschilderd in felle kleuren. Elektrische auto’s zijn beschikbaar gesteld die door middel van een online platform worden ingezet als deelauto. Het mobiliteitsconcept met duurzame elektrische auto’s is onderdeel van Share and Create.

Polderdak met panoramisch uitzicht

Op het tussendak is een gemeenschappelijke daktuin aangelegd met panoramisch uitzicht. De daktuin biedt bewoners de ruimte om in een oase van rust en privacy te recreëren. De daktuin is als een vijfde gevel. Doordat hij groen is geeft hij extra CO2 compensatie en absorptie van fijnstof en draagt daardoor bij aan een betere ecologische balans in dit stedelijke gebied. De daktuin is uitgevoerd als een polderdak. Het regenwater wordt gebruikt voor de irrigatie van de beplanting. Het dak kan meer dan 50.000 liter water bufferen en zorgt voor minder druk op de overvolle riolering van de Zuidas.

Casco kantoor met loftachtige ruimtelijkheid

Achter een anonieme kantoorgevel en benauwende entrees bevond zich op de eerste verdieping een verouderde kantoorruimte die zich uitstrekt over een lengte van 160 meter. Door de langgerekte structuur en oriëntatie bood deze kantoorruimte veel kansen voor zichtbaarheid en verbinding met de omgeving. Aan de noordzijde naar de stedelijke De Boelelaan en aan de zonbeschenen zuidzijde met uitzicht op prachtige grote bomen. De binnenzijde is volledig gestript waardoor de oorspronkelijke betonconstructie zichtbaar is geworden en de oorspronkelijke royale hoogte en helderheid weer toont.  Vier nieuwe entrees zorgen voor een ruime toegang naar flexibel in te delen kantoorvloeren. De nieuwe volglazen gevels bieden maximaal uitzicht rondom en zorgen door de transparantie voor veel exposure.

Interieur kantoor Vesteda

Op de eerste verdieping van De Boel bevindt zich het nieuwe hoofdkantoor van Vesteda en Axeco heeft als huurder een nieuwe werkomgeving gevonden in De Boel. De inrichting heeft een stoere, open uitstraling met een uitnodigend, licht en ruimtelijk karakter. Uitgangspunt voor het interieurontwerp was het creëren van een aangename en gezonde werkomgeving. In het interieurontwerp is gebruik gemaakt van contrasten. Ruw en zacht, licht en donker, onafgewerkt en strak bestaan naast elkaar. Naast het oorspronkelijke beton zorgen natuurlijke materialen zoals hout, leer en stofferingen voor de nodige zachtheid. De natuurlijke en warme kleuren van zon, zand en aarde ondersteunen dit. Zo heeft de receptie een glad en strak, robuust betonnen werkblad, maar is het ingelegd met linoleum voor comfortabel gebruik en een zachte leren achterwand zorgt voor een goede akoestiek. Het interieur is circulair: ongeveer 80% van het meubilair is hergebruikt en heeft een tweede of derde leven in De Boel gekregen. De inbouw is grotendeels cradle to cradle gecertificeerd.

Toepassen van kunst

Het toepassen van kunst speelde een belangrijke rol bij de positionering van De Boel. Victor Ash is als Street Art kunstenaar gevraagd de steigerende stier van “De Boel” te ontwerpen en te schilderen. Deze stier is een verwijzing naar the bull market aan de Zuidas als het financiële hart van Nederland. Het kunstenaarsduo Pipsqueak was here!!! heeft de centrale binnenwand van het restaurant in de kantoorruimte beschilderd.

Projectgegevens

Naam projectDe Boel
LocatieBoelelaan, Amsterdam
Programma/functie154 woningen, kantoor en plint 4.500 m2, daktuinen 900 m2
ArchitectenbureauHans van Heeswijk architecten
ProjectarchitectDick de Gunst, Stephanie Haumann
ProjectteamYoran van Dalen, Richard Gouverneur, Dick de Gunst,  Stephanie Haumann, Arjen Honig, Boaz van der Wal
Opdrachtgever(s)Vesteda
HoofdaannemerBouwbedrijf Van der Leij, Amsterdam
LandschapsarchitectBeplantingsontwerp: Karres + Brands, Aaanleg daktuin: De Dakdokters
Beeldend kunstenaarKP interieur
Adviseur constructieVan Rossum, Amsterdam
Adviseur installatiesHuygen Installatie Advies, Amsterdam
Start bouwjuni 2015
Opleveringseptember 2017
Bruto vloeroppervlakte20.780 m²
BeeldOssip van Duivenbode, Dick de Gunst

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie