Woongebouw weert spoorweggeluid

Woongebouw weert spoorweggeluid

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-10-2006

Projectgegevens

Architect Baneke Van der Hoeven Architekten, Amsterdam
Opdrachtgever V.O.F. New York - Amsterdam (De Principaal, Amsterdam / Heddes Vastgoed, Hoorn),
stadsdeel Amsterdam Slotervaart (inrichting stadsdeelkantoor)
Hoofdaannemer Heddes Bouw, Hoorn
Adviseur Constructies Adams bouwadviesbureau bv, Druten
Oplevering 2003
Brutovloeroppervlak 7500 m² woongebouw, 7000 m² kantoor + 112 overdekte parkeerplaatsen
Bouwkosten € 15.000.000 incl. installaties, excl. BTW
Leverancier houten puien Hoornse Timmerfabriek, Hoorn
Tekst Egbert Koster
Foto's Ger van der Vlugt

Deze schijf bevindt zich op een brede, carrévormige sokkel met het stadsdeelkantoor van Slotervaart. De woonschijf combineert een abstracte, volledig geluiddichte oostgevel aan de spoorzijde met een geheel glazen westgevel. De corridors, badkamers, bergruimten en (open) keukens vormen een inpandige geluidbuffer over de hele hoogte en breedte van de oostgevel.

De hoogbouwschijf kraagt naar het spoor toe trapsgewijs uit in twee stappen van elk zestig centimeter. De hoogbouw telt in totaal vijftig drie- en vierkamerwoningen in vier verschillende typen. Per twee verdiepingen is er één corridor. De helft van de woningen heeft de voordeur rechtstreeks aan de corridor; de andere helft is via een binnentrap verbonden met de voordeur aan de corridor. De flat heeft slechts een over de hele hoogte doorlopend (nood-)trappenhuis. Aan het andere uiteinde van de schijf kon met een paarsgewijze koppeling van de binnencorridors worden volstaan. Doordat op elke verdieping tussen twee kopwoningen slechts drie middenwoningen liggen, is de lengte van de corridors bovendien zeer beperkt.
De opzet en vormgeving van het woongebouw appelleert met succes aan de romantiek van het grootstedelijk wonen. Badkamers met panoramavensters die uitkijken over de stad, dubbele deuren tussen hal en woonkamer en inpandige serres op de avondzon verlenen ook de appartementen op de lagere verdiepingen een penthouse-achtige uitstraling.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.