Woonhuis Bachweg Amersfoort

Woonhuis Bachweg Amersfoort

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-11-2007

Projectgegevens

Projectarchitect Rik Lagerwaard
ProjectmedewerkerHarrie Meuleman
OpdrachtgeverM.H. de Vries, Amersfoort
Hoofdaannemer Bouwbedrijf A. Huurdeman, Amersfoort
Adviseur constructie Van Roekel en van Roekel, Rhenen
Adviseur installaties Feuerstein, Amersfoort
Adviseur bouwkosten Kolom Bouw Advies, Alkmaar
Start bouw Februari 2006
Bruto vloeroppervlakte 162 m²
Bruto inhoud 486 m³
Bouwsom€ 312.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier ribbestrek koper KME Osnabrück
TekstJan Bol
Foto'sRick Lagerwaard

De groenige kleur van de gevel van woonhuis op nummer 67 aan de Amersfoortse Bachweg is intrigerend. De kleur van koperoxide, een beetje vlekkerig, en toch in zijn verscheidenheid een eenheid. De vorm van de woning is oersimpel, een vierkante box van 9 x 9 meter bij een hoogte tot aan de dakrand van ongeveer 6 meter. Ongeveer, want wie goed kijkt ziet dat gevelbeëindiging in elk van de vier gevels bovenaan in een boogvorm verloopt. Die boogvorm heeft alles te maken met de opbouw van de gevels, aan elke zijde zó, dat er een subtiele welving in de vorm van een hyparschaal is ontstaan.

Zo’n hyparschaal is een dubbelgebogen vlak, dat opgebouwd kan worden uit horizontale ribben, in dit geval van hout, die in het midden van het vlak te lood staan, links van midden van onder naar boven naar achteren hellen en rechts van het midden van onder naar boven naar voren hellen. De mate van hellen en dus van de dubbelgebogen welving is afgeleid van de draaiing om de as van de vierkante vloervlakken op de verdieping en het dakniveau ten opzichte van begane grondvloer. De begane grondvloer is parallel aan de Elgarstraat, een zijstraat van de Bachweg en verbinding met de Randenbroekerweg. Het dakvlak is parallel met de as van de Bachweg, die een stompe hoek maakt met de Elgarstraat. Zo wordt de directe omgeving vertaald in de vorm van het woonhuis.

Gesluierd in het groen
De getordeerde gevels zijn als houtskeletbouw opgetrokken, bekleed met EPDM-folie. De constructie boven peil is uit hout met betonnen vloerschillen. Het dakvlak is afgedekt met een sedumdak. De gevelwanden zijn bekleed met koper in de vorm van ribbenstrekpanelen van 1 x 3 meter, in een klezorenverband. De bekleding wordt door de architect poëtisch voile genoemd. Zijn woning, want dat is het, gaat gesluierd in het groen. Het koper toont bij elk weertype weer anders, door vocht, kleur van het zonlicht, door de welving in de gevels.
In vorm, materialisatie en kleur wijkt dit woonhuis principieel af van de woningbouw in de naaste omgeving, die bestaat uit jaren ’60 rijtjeswoningen en nieuwe vrijstaande woningen, die gebouwd zijn in het kader van hetzelfde inbreidingsplan op de voormalige locatie van een basisschool. Notariswoningen en jaren ’30 stijlkenmerken voeren de boventoon bij de nieuwbouw. Uitzondering is een woning in de stijl van het Nieuwe Bouwen, op de andere hoek van de Elgarstraat. De groene woning past in de diversiteit van functies, vormen en ritmen van de Bachweg.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.