Woonhuis emhp Amsterdam IJburg

Woonhuis emhp Amsterdam IJburg

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-01-2008

Projectgegevens

Projectarchitect Claudia Schmidt
Projectmedewerkers Dieter Dettling, Astrid Arenz, Javier Curras
Opdrachtgever Particulier
Hoofdaannemers Nieuwe Maten, Wormerveer (fundering en begane grond); Holzbau Kopper, Daufenbach, Duitsland (houten bovenbouw)
Adviseur constructie Pos-1-ing, Keulen, Duitsland
Adviseur bouwfysica Epos energieprestatieadvies, Delft
Start bouw Maart 2006
Oplevering December 2006
Bruto vloeroppervlakte 260 m
Bruto inhoud 990 m²
Leverancier prefab betonnen sandwichpanelen Egenter, Freiburg, Duitsland
Leverancier lariks gevelpanelen en -ophangsysteem Wiehag, Altheim, Oostenrijk
Tekst Peter Visser
Foto's Lewis Marshall

Voor de vrije kavels op het Steigereiland gelden opvallend weinig regels. Het bouwbesluit is natuurlijk van toepassing en er is een bouwenvelop opgesteld, maar verder niets, geen welstand en geen aanvullende eisen voor inbraakpreventie, hemelwateropvang of milieu. Wie Belgische toestanden verwacht komt bedrogen uit, het is hooguit afwisselend te noemen.
De vrije kavels zijn in stroken opgenomen tussen seriematige woningbouw in de Zuidbuurt van het Steigereiland. Oorspronkelijk waren er meer vrije kavels gepland (400 in plaats van 230 nu), maar de slecht op gang komende verkoop deed Duco Stadig enkele jaren geleden besluiten kavels af te staan aan ontwikkelaars.

Het woonhuis emhp ligt op de kop van een rij herenhuizen en heeft daardoor twee straatgevels. De beganegrondverdieping is opgetrokken uit beton en is aan de straatzijden zwaar en gesloten. De drie verdiepingen erboven zijn daarentegen uitgevoerd in hout en veel lichter en opener van karakter. De architectuur is strak en zakelijk, alleen wat schuifpanelen op de verdiepingen doorbreken de strenge geometrie, wat het huis alleen maar sterker maakt.
Ook binnen is een identieke structurele geometrie terug te vinden, maar door iedere verdieping zijn eigen ruimtelijke relaties te geven, hebben ze elk een eigen karakter.
Op de begane grond, met minimale straatgevelopeningen, bevinden zich een ruime ingangshal, bergingen, sanitaire voorzieningen en een grote woonkeuken met glazen pui over twee verdiepingen, grenzend aan de tuin. Het ruime trappenhuis is een verademing.
De eerste verdieping omvat het woongedeelte in twee delen die via een overloop in elkaar overgaan, maar ook afsluitbaar zijn. Via een vide staat de woonkeuken in verbinding met het werk/studeergedeelte. De derde verdieping is de slaapverdieping, waarbij de overloop ten opzichte van de woonverdieping een kwart slag gedraaid is.
De vierde verdieping is weer compleet anders, doordat de helft ervan dakterras is. Hier is de houtstructuur, die op elke verdieping in het zicht blijft en zo onderdeel van het interieur uitmaakt, compleet opengewerkt. De kamers worden nu gebruikt voor hobby’s en logés, maar kunnen in de toekomst een andere bestemming krijgen.
Door het trappenhuis vierkant te maken kan het daglicht tot op de begane grond doordringen. De overlopen zijn ruimer dan noodzakelijk, waardoor ze zowel verkeersruimte als woonruimte kunnen zijn. En dat geeft het huis een meerwaarde die je aan de buitenkant nauwelijks ziet, maar aan de binnenkant des te meer ervaart.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.