Woonhuis M

Woonhuis M

Project
Door: Petra Starink | 11-05-2015

WillemsenU architecten heeft in Noord Brabant een traditioneel woonhuis getransformeerd waarbij alle overbodige toevoegingen van de oude woning zijn verwijderd. Het geheel is bekleed met een nieuwe geïsoleerde gevel zodat een heldere en herkenbare vorm is overgebleven.

Het oude woonhuis uit de jaren zestig  sloot ruimtelijk niet meer aan bij de veranderde leefstijl van het gezin. De opdrachtgevers wilden meer ruimte voor hun opgroeiende kinderen en voor werken aan huis  en ze misten de verbinding met het achterliggende landschap. Door het woonhuis aan één zijde te vergroten, ontstaat op de begane grond extra leefruimte die plek biedt aan een thuiskantoor.  Op de bovenverdieping zijn door deze ingreep grotere slaapkamers voor de kinderen ontstaan.

Getransformeerd tot een ruimtelijke plattegrond

De bestaande hokkerige indeling van het woonhuis is getransformeerd tot een logische, ruimtelijke plattegrond. De woonkamer is van de voorzijde naar de achterzijde van de woning verhuist, waar grote raamopeningen aan twee zijden van de open leefruimte zicht bieden op de natuur. Door het vergroten van de bestaande woning en het omkeren van de ruimtelijke organisatie richting het landschap, biedt de woning privacy aan de straatzijde en opent zij zich aan de achterzijde.  Alle leefruimtes richten zich op de tuin en het landschap. De open plattegrond wordt verdeeld in verschillende sferen door de speciaal ontworpen elementen zoals de open haard en het keukenblok dat overloopt in een eettafel.

Karakteristieke kenmerken

Een nieuwe schil brengt de ruimtes van de uitbreiding en de bestaande, traditionele woning, wit stucwerk, dakpannen, donkergroene houten kozijnen, ramen met ruitjes samen. Door de karakteristieke kenmerken, zoals de dakkapellen en het zijbalkon, van de bestaande woning te abstraheren en het geheel te bekleden met een donkergrijze afwerking van verduurzaamd hout ontstaat één gebouw met een eigentijds, strak uiterlijk.

De gevel is afgestemd op de karakteristieken van de ruimtes daarachter: aan de straatzijde en de entreezijde liggen de kamers achter een overheersend gesloten schil, terwijl aan de privé zijde de woonruimtes door de open gevel in contact zijn met de omgeving. Het interieur, de woning en de omgeving vormen één ontwerp.

Projectgegevens

Locatie Noord Brabant
Architect WillemsenU architecten
Opdrachtgever Particulier
Adviseurs Vander weide van Bragt BV, Culimaat BV, Intera Interieurbouw BV
Fotografie Hugo de Heij, Culimaat BV

Gerelateerd

Tags: , , , ,