Woonhuis met garage Wenum Wiesel

Woonhuis met garage Wenum Wiesel

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-04-2009

Projectgegevens

Projectarchitect Lars Courage
MedewerkerMathijs Schel
OpdrachtgeverW. Kwakkel, Apeldoorn
HoofdaannemerAannemersbedrijf Linthorst, Apeldoorn
Adviseur constructieBartels ingenieursbureau, Apeldoorn
Adviseur bouwfysicaDe Adviseurs, Apeldoorn
Start bouwJuni 2007
Oplevering Maart 2008
Bruto vloeroppervlakte441 m2
Bruto inhoud1195 m3
Bouwkosten€ 600.000, incl. instalatiekosten (€ 60.000), excl. inrichting en BTW
Leveranciers:
Clickbrick Daas Bakstenen, Zeddam
SedumdakRepon, Den Bosch
Corten-staalBesaris, Apeldoorn
TekstPeter Visser
Foto'sHerman Stover, Courage Architecten en familie Kwakkel

Wenum Wiesel is een tweelingdorp aan de noordkant van Apeldoorn en maakt deel uit van deze gemeente. In het kwetsbare coulisselandschap heeft architect Lars Courage een woning ontworpen die eigentijds is in vorm en materiaalgebruik, maar zich toch helemaal schikt in zijn omgeving.

Kwakkel is een bouwmaterialenbedrijf in Apeldoorn, dat onder architecten ook bekend is vanwege het door Wiel Arets ontworpen kantoor met showroom in Apeldoorn. De eigenaar van het bedrijf heeft nu voor zichzelf en zijn gezin een woonhuis laten bouwen in Wenum Wiesel.

Twee delen
Het lage huis, het telt slechts één woonlaag, bestaat uit twee delen, die elk hun eigen uitstraling hebben. Enerzijds is er de roestkleurige, gesloten garage en werkplaats, die associaties met een schuur of stal oproept, anderzijds is er het donkere, maar van veel glas voorziene, woongedeelte.

Dit deel is op het noorden georiënteerd en steekt boven het andere deel uit, waardoor ruimte ontstond voor extra ramen op het zuiden. De twee volumes zijn ten opzichte van elkaar verschoven waardoor er luwe plekken zijn ontstaan bij de ingang van de woning en bij het terras.

Geen kamers
De woning zelf bestaat in feite uit een lange gang die zelf onderdeel is van de diverse ruimtes. Het concept van kamers is hierbij goeddeels losgelaten, het zijn ruimtes die in elkaar overgaan, van elkaar gescheiden door elementen als lage muurtjes, open haard of kastenwand, in plaats van muren en deuren.

Een patio midden in het huis zorgt voor een zichtverbinding tussen woonhuis en werkplaats. De woning is duidelijk op maat gemaakt voor de bewoners.

Landschap
Door het materiaalgebruik voegt het huis zich moeiteloos in de overwegend agrarische omgeving. Ook de tuin sluit daar mooi op aan. Het is een schitterend huis op een prachtige locatie, waarbij vooral de verfijnde detaillering, de originele plattegrond en de inpassing in het landschap opvallen.

In november 2008 won het huis tweemaal de Architectuurprijs Apeldoorn, zowel van de vakjury als van het publiek.

 

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.