Woonhuis Museumlaan 9 Enschede

Woonhuis Museumlaan 9 Enschede

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-06-2008

Terugkomend uit Duitsland wilde de opdrachtgever een nieuwe start maken in Enschede. In een nieuw huis met een grote tuin maar wel in de buurt van het centrum met de voorzieningen. Roombeek, en dan met name aan de Museumlaan, was een goede optie. Een Nederlandse architect? Niet per se. Wel een architect die hun woonwensen begreep en zo kwam Cino Zucchi in beeld. Hij ontwierp een magistraal huis met een duidelijke, harde stadskant en een zachte tuinkant. Maar vooral met een intiem interieur.

De plattegrond van het woonhuis nummer 9 aan de majestueuze Museumlaan ontwikkelt zich als een slakkenhuis; van buiten naar binnen toe steeds kleiner en intiemer. Toch resulteert dit niet in een dwingend gebruikskarakter, want het interieur biedt voortdurend keuzes om te verblijven. Keuzes die variëren van het ontbijten aan de zuidoostzijde met zicht op de straat tot het nuttigen van de avondmaaltijd centraal in het huis en het samenwonen aan de noordwestzijde rond de open haard en met zicht op de zuidzijde van de tuin of het verstopt in een nis televisie kijken. Op de begane grond staan de verblijfsruimtes in open verbinding met elkaar en met de verkeersruimtes die zich aan de tuinzijde bevinden. De trap klimt langs de tuingevel omhoog en passeert halverwege een groot venster. Vanaf de ruime overloop blijft dankzij een vide de begane grond in het zicht. De verdieping telt twee kinderslaapkamers en de hoofdslaapkamer met een eigen badkamer. Eveneens langs de tuingevel kruipt een tweede trap omhoog naar de torenkamer die met een inpandige hoogte van 3,70 meter nog ruimte biedt voor een later aan te brengen entresol. De voortdurend aanwezige doorkijkjes, zowel in het interieur als naar buiten toe, geven de woning een ongewone ruimtelijkheid.

Projectgegevens

ProjectarchitectCino Zucchi Architetti, Milaan (It.)
Uitwerkend architect Visser van Aalderen Architecten, Amsterdam
OpdrachtgeverFamilie van Straaten
HoofdaannemerWBC Bouwgroep, Winterswijk
Adviseur constructie Van Eijk ACT, Amsterdam
Adviseur installaties Lammerink Installatiebedrijf, Ootmarsum
Start bouw Maart 2007
OpleveringMaart 2008
Bruto vloeroppervlakte 325 m²
Bouwsom€ 550.000 incl. installaties, excl. BTW
Zinken gevelbeplating VM Zinc
Baksteen straatgevels Agora antraciet, Wienerberger
Foto’sGer van der Vlugt / DAPh
TekstTom de Vries

Diepe negges en vensterbanken
Het metselwerk van de straatgevel is van een muisgrijze baksteen die platvol gevoegd is met dezelfde kleur mortel. Deze gevel doet zich zo voor als een stapeling van monolithische volumes. Door de ogenschijnlijk willekeurige verspreiding van de gevelopeningen, krijgt de voorbijganger geen beeld van de functionele indeling van de woning. Dit draagt bij aan de gewenste privacy. Er zijn in de bakstenen gevels overigens twee soorten gevelopeningen gebruikt. Er zijn grote, houten kozijnen die in het vlak van de binnengevel zijn geplaatst. De grote negges die daardoor ontstaan, zijn bekleed met gemoffeld aluminium waarbij aan één zijde een suskast is opgenomen die de kozijnen een kenmerkend ‘oor’ geven. De zorgvuldigheid waarmee deze kozijnen zijn gedetailleerd dwingt respect af. Dat geldt ook voor de kleinere lichtopeningen die bestaan uit kozijnloos isolatieglas dat in het vlak van het metselwerk is geplaatst. Hier dus geen diepe negge maar juist een diepe vensterbank waardoor deze kleinere gevelopeningen van binnenuit als kijkdoosjes functioneren.

Levend zink
Het contrast tussen straatgevel en tuingevel was nog groter geweest als het oorspronkelijke ontwerp van de Milanese architect Cino Zucchi was uitgevoerd. In de eerste ontwerpfase bestond de gehele tuingevel uit een vliesgevel van glas in drie gradaties van doorzicht. Deze niet-dragende gevel zou nogal wat constructieve en daardoor financiële consequenties hebben. Bovendien zou de op het zuidwesten georiënteerde gevel de warmtelast in de woning aanzienlijk vergroten waardoor kostbare en technisch ingewikkelde klimatologische maatregelen nodig zouden zijn. De keuze om het glas door een zinken beplating te vervangen, gaf de mogelijkheid om een dragende gevel te maken met een spouwmuur en een gemetseld binnenblad. Het zink is in een verticale geleding aangebracht waarbij de platen met felsnaden op elkaar aansluiten. Het zink heeft een fabrieksmatig aangebracht patina, dat zich afhankelijk van het daglicht, in verschillende kleuren toont: van zachtgrijs tot lichtgroen en zelfs roze. De opdrachtgevers zijn erg gelukkig met hun definitieve keuze van gevelbekleding omdat het zorgt voor een levendige gevel maar ook voor een aangenamer woonklimaat en meer privacy.

[map]

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.