Woonhuis Rosmalen

Woonhuis Rosmalen

Project
Door: Petra Starink | 12-01-2015

Bij het woonhuis Rosmalen ontworpen door architectenbureau De Twee Snoeken speelde het bestemmingsplan een doorslaggevende rol. Op de kavel mocht  los van het hoofdgebouw alleen een bijgebouw geplaatst worden. Doordat het bestaande woonhuis te klein was is overgegaan tot sloop en vervolgens is een nieuw hoofdvolume ontworpen met een bijgebouw. Door de gebouwen naast elkaar te plaatsen en via een gang met elkaar verbinden kon de hele kavel gebruikt worden. Woonhuis en bijgebouw zijn vormgegeven als een samenhangend geheel.

In het midden van het woonhuis is op de onderste laag een tweede volume haaks op het onderste gelegd waardoor er een symmetrisch totaal is ontstaan met een centraal gelegen hoogteaccent. Dit volume dat twee badkamers en vier slaapkamers bevat, kraagt aan de voorzijde en aan de achterzijde uit. Hierdoor is aan de voorzijde van het huis een overdekte entree ontstaan. Aan de achterzijde van het woonhuis is een overhangend balkon bevestigd. Dit balkon is speciaal op verzoek van de bewoners aangebracht met de bedoeling om vanaf deze plek het geheel van de tuin te beleven. In de badkamer staat een vrijstaand bad met uitzicht op de tuin.

Gastenverblijf met sauna

In het hoofdvolume kom je via de centrale entree in de hal, waar zich ook de trap naar de verdieping bevindt. Daarachter ligt de woonkamer met studeerruimte. Aangrenzend aan deze ruimte liggen een keuken, bijkeuken, speelkamer, berging en garage. Aan de andere kant van het hoofdvolume loop je vanuit de woonkamer, via een gang gelegen aan de patio, naar het bijgebouw. Hier bevindt zich aan de voorzijde het gastenverblijf. Aan de achterzijde van het woonhuis ligt het zwembad. In de kelder bevindt zich een gastenverblijf met sauna.

Bijzondere lichtgrijze baksteen

Op kelderniveau onder het hoofdvolume, ter plaatse van de woonkamer, bevinden zich een techniekruimte, een opslag en een wijnkelder. Door toepassing van de bijna 53 cm lange lichtgrijze baksteen Kolumba van Petersen heeft het woonhuis een bijzondere uitstraling gekregen. De horizontaliteit van het woonhuis wordt door het gebruik van deze steen benadrukt.  Bij de garage en op andere plaatsen aan de buitenwand van het hoofdvolume zijn verticale eikenhouten latten toegepast. Hierdoor ontstaat een spel van zacht en hard materiaal en contrasterende lijnen, dat het langgerekte woonhuis voorziet van een geleding en het geheel een spannende en afwisselend effect geeft.

Projectgegevens

Locatie Rosmalen
Architectenbureau De Twee Snoeken
Architect Tanja Lamers
Aannemer De Visser Bouw en onderhoud
Adviseur Installaties Adviesbureau Visitech bv Almkerk
Adviseur constructie Conplan Advies en ontwikkeling Druten
Landschapsarchitect Puur groenprojecten Liempde
Bouwkosten excl. BTW € 1.655.000,-
Bruto vloeroppervlak 550 m2
Datum van oplevering 1 januari 2014
Fotografie Norbert van Onna

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,