Woonhuis Steigereiland Amsterdam

Woonhuis Steigereiland Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-02-2008

Projectgegevens

OntwerpPieter Weijnen
OpdrachtgeverPieter Weijnen
Aannemer ruwbouwKerkhofs Montage bouw, Hendrik-Ido-Ambacht
Aannemer installatie en afbouwTachion Systems, Dick Caarls Nieuw Vennep
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Almere
Adviseur installaties Hardley Mijnals (T&H)
Start bouw Oktober 2006
OpleveringApril 2007
Bruto vloeroppervlak 230 m²
Bruto inhoud 950 m³
Bouwsom€ 370.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leveranciers:
Uitwerking eiland Bosgraaf Yacht Design
Houtconstructie kruislings gelamineerd vuren LenotecFinnforest, Nijmegen
Kozijnen Oregon Pine Eli Houtbewerking, Klundert
Koper bekleding eilandElshof Metaaldak, Olst
Materiaal trappen KertoFinnforest, Nijmegen
Gevelbetimmering, schuttingen en berging LinnwoodLinnea, Schagen
Houten schorenResywood, Amsterdam
TekstPeter Visser
Foto'sJohn Lewis Marshall

Omdat de opdrachtgever, tevens de architect, het grootste deel van de dag doorbrengt rond de keukentafel, wilde hij alle leefactiviteiten in één ruimte onderbrengen. Om dit te realiseren was er niet genoeg ruimte binnen de bouwenveloppe van zes bij elf meter. Door de maximale hoogte van dertien en een halve meter te gebruiken, was er wel de mogelijkheid om royale verdiepingshoogten en een extra hoge verdieping te ontwerpen.
Deze wensen en mogelijkheden resulteerden in een 7,5 meter hoge ruimte, waarin de eerste verdieping rondom vrij is komen te hangen. Hierdoor is er altijd direct contact tussen begane grond en eerste verdieping. Beneden is de hele verdieping in gebruik als woonkeuken in relatie met de tuin, het zwevende eiland daarboven biedt plaats aan een zithoek en een werkplek. Het eiland is afgewerkt met gebruikte gepatineerde koperen plaatjes en kan afgescheiden worden door een vitrage.

Op deze twee verdiepingen zijn geen dwarswanden, waardoor de hele ruimte in een keer ervaren kan worden. Twee schoren bij de voor- en achtergevel zorgen voor de stabiliteit. Deze schoren vinden hun oorsprong aan de achterzijde van het Centraal Station waar vele 100 jaar oude meerpalen van Basralocus zijn verwijderd ten behoeve van het nieuwe busstation.
Op de twee bovenliggende verdiepingen zijn de slaapkamers, een studiekamer en een berging te vinden. De slaapkamers hebben grote ramen, de overige ruimtes hebben smalle horizontale ramen. De smalle ramen geven een wisselend lichtspel in huis en bij avond is de gevel een patroon van horizontale lichtstrepen, afgewisseld door lichtvlakken van de slaapkamers. Een grote glazen pui verbindt het woondeel en de tuin met elkaar.

Energiezuinig
In het huis aan de Cornelis Zillesenlaan zijn diverse energiebesparende maatregelen getroffen. Zo is er een lage temperatuur vloerverwarming, een douche met water terug winning systeem (WTW), CO2-gestuurde ventilatie en het regenwater wordt hergebruikt voor toiletten en wasmachine. De EPC van het huis is 0,7.
In 2008 wordt op een andere locatie op het Steigereiland hetzelfde concept nogmaals gerealiseerd (V2.0). Dat ontwerp zal als passiefhuis worden uitgevoerd. Dit houdt in dat de warmtevraag geminimaliseerd wordt door het optimaal isoleren van de gevels en puien, maximale kierdichting en een zeer efficiënte WTW unit. Warm tapwater komt uit een zonneboiler. Aan de resterende energievraag wordt verplicht voldaan met stadsverwarming.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.