Woontoren Binck Blocks Den Haag

Woontoren Binck Blocks Den Haag

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-02-2019

Op de Binckhorst in Den Haag komt een 115 meter hoge woontoren, ontworpen door LEVS architecten in samenwerking met Flux landscape architecture. Binck Blocks wordt met een stoer silhouet de entree van de nieuwe stadswijk Binckhorst. Het ontwerp is een gestapeld stukje stad met uiteenlopende woontypologieën die in zes ‘buurten’ zijn geclusterd.

Verticale stad

Bij het ontwerp is LEVS uitgegaan van het concept van een verticale, heterogene stad. Het gebouw bevat nieuwe woontypologieën die aansluiten bij de stedelijke groei en transformatie. Het gebouw wordt in herkenbare ruimtelijke volumes opgedeeld, met in elk volume specifieke collectieve plekken, zoals een dakpark, een speelstraat of stadsbalkon. Zo ontstaan verticale buurten met een grote verscheidenheid van woningtypologieën en een eigen herkenbare identiteit, waardoor het ontwerp verschillende doelgroepen aanspreekt.

Elke buurt heeft eigen karakter

Circa dertig woningen per buurt waren het uitgangspunt om de toren in ruimtelijke eenheden onder te verdelen. Daarnaast heeft elke buurt zijn eigen karakter. De onderste buurt, de Binckbuurt, verbindt op straatniveau de omgeving met de toren; in de Parkbuurt daarboven is urban farming op het dak van de aangrenzende parkeergarage het centrale thema. In de Duinbuurt, met de markant uitgesneden Duintuin, staat de rust en historie van de Trekvliet in het middelpunt; de Werkbuurt heeft een stadsbalkon met uitzicht op het metropolitane centrum van Den Haag. In de Speelbuurt bepalen gezinnen het beeld. Alle woningen liggen aan de drie lagen hoge binnenstraat waar kinderen buiten kunnen spelen. Bijzonder hier is het hergebruik van bijvoorbeeld de spiltrap uit het gebouw van Sociale Zaken van architect Herman Hertzberger, wiens gedachtengoed zeker inspiratie was voor de collectieve gedachte. De Kroonbuurt heeft lofts met extra verdiepingshoogte en woning-brede puien. In de hoogstgelegen Kroon kunnen bewoners elkaar ontmoeten in een collectief dakpark.

Modulair systeem voor alle gevels

Speels gestapelde metalen volumes in de kleur menie-rood typeren de toren en verwijzen naar de stalen bedrijfsgebouwen langs de Haagse Trekvliet. LEVS heeft voor alle gevels één modulair systeem ontworpen met een rationeel grid van aluminiumprofielen. De invulling met glas en bronzen zonne- dan wel aluminiumpanelen verschilt per buurt. Een metropolitaanse woonkwaliteit vertaalt zich in glas tot op de vloer. De overgang tussen de buurten wordt benadrukt door een verdubbeling van de profielen en het verspringen van de volumes, waardoor een dynamisch gebouw ontstaat met happen en gaten. De overstekken worden opgevangen met expressieve constructieve elementen. Op maaiveldniveau zetten robuuste schuine staalprofielen de toren op de grond. Hier heeft de toren een commerciële invulling met een blurring zone waar bewoners en buurt elkaar kunnen ontmoeten. De plint is uitnodigend transparant en versmelt de toren met de omgeving, zowel architectonisch als programmatisch.

Gevel is demontabel

De gehele gevel is demontabel en daardoor voorbereid op een circulaire toekomst. Een slim detail zijn de reflectorstrips op de kroon en tussen elke buurt. Door natuur te benaderen in natuurlijke symbiose met de stad ontstaan kansen voor een nieuwe inrichting, waarin ecologische kringlopen worden gevormd. Deze kansen worden in Binck Blocks benut door in de collectieve ruimtes, gevels en balkons ruimte voor flora en fauna te bieden. In het gebouw wordt regenwater opgevangen en gebruikt om het groen te onderhouden.

Projectgegevens

Naam project Binck Blocks: winnend ontwerp tender Trekvlietzone kavel 1A, Gemeente Den Haag
Locatie Binckhorst, Den Haag
Programma/functie natuurinclusieve 115 meter hoge woontoren voor circa 200 appartementen in 6 verschillende verticale buurten met telkens een collectieve plek en een commerciële plint als huiskamer en verbinding met de buurt (22.000 m²)
Architectenbureau LEVS architecten
Opdrachtgever(s) VORM
Landschapsarchitect Flux landscape architecture
Adviseur constructie Adviseurs: W/E adviseurs, Van Rossum, Linssen, DPA Cauberg-Huygen, Bureau Stadsnatuur
Start bouw tweede helft van 2020
Beeld LEVS architecten, Flux landscape architecture, WAX Architectural Visualizations

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.