Ziekenhuis Bernhoven in het groen

Ziekenhuis Bernhoven in het groen

Door: Petra Starink | 06-01-2014

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs zijn verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp en het interieurontwerp van het ziekenhuis Bernhoven in Uden. Het ontwerp creëert een helende omgeving met aandacht voor mens en natuur. 

Het ziekenhuis is opgebouwd uit meerdere gebouwen met elk een eigen functie, die onderling zijn verbonden. Het gebouw heeft een flexibele inrichting, zodat het in de toekomst kan inspelen op veranderingen in de zorg. Het toekomstbestendige ziekenhuis biedt ruimte aan een entreegebouw, consultgebouw, hotelgebouw, onderzoeksgebouw, bedrijfsgebouw en een Hot Floor gebouw met onder andere operatiekamers en de intensive care.  In het ontwerp van het ziekenhuis staat een helende en groene omgeving centraal.

Natuurlijke materialen

Architectenbureau dJGA heeft een omgeving gecreëerd die patiënten op hun gemak laat voelen, wat een positieve bijdrage levert aan de behandeling. Het helende aspect komt tot uiting in de warme uitstraling van het gebouw en het gebruik van natuurlijk ogende materialen. Kenmerkend is de verbinding van het ziekenhuis met zijn omgeving: in het bouwkundige ontwerp en het interieur is continu aandacht voor de natuur. Die verbinding wordt versterkt door het gebruik van materialen die de natuur weergeven, waaronder een verticale plantenwand in de centrale hal en de levensgrote landschapsfoto’s uit de regio in de wachtruimten. Het binnenterrein is ontworpen met veel groen.

“Belangrijk bij het ontwerpen van een ziekenhuis is dat de patiënt zich op zijn gemak voelt in het gebouw,” zegt Henk de Jong, architect en directeur bij dJGA. In het hotelgebouw ligt het accent op gastvrijheid. De kamers zijn sfeervol ingericht, met grote ramen. Door het gebruik van een vloer met houtstructuur en chique, bruine gordijnen oogt de kamer van de patiënt als een hotelkamer.

Projectgegevens

Locatie Nistelrodeseweg 10, Uden
Opdrachtgever Ziekenhuis Bernhoven
Adviseur constructie Aronsohn Raadgevende Ingenieurs B.V.
Interieur dJGA
Installatie Royal Haskoning
Fotografie Iemke Ruige M.A. Amstelveen i.o.v. Fagerhult en dJGA
Omvang 54.527 m2
Doorlooptijd 2007 - 2013
Status opgeleverd
Ontwerp De Jong Gortemaker Algra architecten

Gerelateerd

Tags:

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.