Zilverparkkade 130 Lelystad

Zilverparkkade 130 Lelystad

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-01-2008

Projectgegevens

OntwerpteamJouke Post, Aad van der Meulen, Constantin Blank
UitwerkingHabeon Architecten, Amersfoort
OpdrachtgeverSunergy/Innoplan, Rotterdam, Bun Projectontwikkeling, Al
Programmagrand café, vier kantoorlagen, 1 zaal met terras
HoofdaannemerHeembouw, Amersfoort
Adviseur constructie Bartels, Zwijndrecht
Adviseur installaties Breman, Lelystad
Adviseur akoestiek Appel ingenieurs en adviseurs, Grijpskerk
Adviseur bouwmanagement Bargmann & Van Ek, Almere
Adviseur bouwkosten BAB, Zwolle
Ontwerp2002–2003
Start bouw April 2006
OpleveringMei 2007
Bruto vloeroppervlakte 1505 m²
Leverancier glasSaint Gobain Glass Solutions Veromco, Soest
TekstJan Bol
Foto’sJouke Post en Henk Wind

Het kantoorgebouw Zilverparkkade 130 is een rechttoe rechtaan kantoorverzamelgebouw met een heel simpele plattegrond. De hoofdconstructie is in beton uitgevoerd. De kantoorvloer is vrij indeelbaar met lichtgewicht wanden. In de plattegrond is aan de linkerzijde een servicestrook bedacht, met voorin een liftschacht die uit de gevellijn naar voren komt. De lift komt uit op een portaal, de entree voor elke verdieping. Achter het portaal zijn twee toiletten, een pantry en een (nood-)trappenhuis. De hoogste verdieping bestaat uit een gemeenschappelijk te gebruiken ruimte met aangrenzend dakterras.
Onderin het pand is ruimte voor een grand café, over twee bouwlagen, ruim en hoog. Omdat de gevellijn terug ligt ten opzichte van de voorgevels van de overige kantoorgebouwen ter linkerzijde op de Zilverparkkade, is er ruimte voor een groot caféterras op het zuiden.

De kade met park is een zone tussen winkelhart van Lelystad en het streekziekenhuis. Het totale project Zilverparkkade met kantoorpanden pal naast elkaar, ontworpen door verschillende architecten, maakt deel uit van het masterplan van West 8 om het erg naar binnen gerichte winkelcentrum meer extravert te maken. De opzet van kade refereert aan de verscheidenheid in grachtenpanden in Amsterdam: relatief smalle kavels, straatgerichte gevels, verspringende dakhoogten.
Het kantoorgebouw van XX architecten, met de terugliggende gevel en het grote voorplein, vormt een schakel tussen oudere bebouwing van de jaren ’80 van vorige eeuw en de nieuwe kantoren.

Gordijngevel
De klimaatscheidende gevel is een aluminium pui over de volle breedte van de kantoorvloer en over de volle hoogte van de verdieping. Voor deze gevel zijn glazenwasserbalkons aangebracht, gemaakt van stalen roostervloeren hangend aan het betonskelet. Deuren in de aluminium pui op elke kantoorverdieping geven toegang tot zo’n balkon. Medewerkers van het kantoor kunnen gebruik hiervan maken, bijvoorbeeld om even buiten te roken of wat meer informeel met elkaar te praten. Naast een nuttige ook een sociale functie.
De balkons worden afgeschermd door een geplooide hardglazen gevel, die als een gordijn voor de klimaatscheidende gevel hangt. De glazen panelen zijn puntsgewijs aan de stalen buitenconstructie vastgezet. Voor de gebogen glaspanelen is gebruik gemaakt van een standaardmal. Alle buigmaten zijn dus hetzelfde. Door die standaardoplossing is een bijzonder effect in de gevel bereikt voor een meerprijs van slechts zo’n 10 procent ten opzichte van de vlakke panelen.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.