Kunst in plaats van kevers

Kunst in plaats van kevers

Door: Peter Visser | 12-02-2013

Garage Rotterdam is een expositieruimte voor hedendaagse kunst en programmeert vier tentoonstellingen per jaar. Het is gevestigd in een voormalige Volkswagengarage die hier eind jaren veertig van de vorige eeuw is neergezet. Het pand is volledig gestript waardoor de betonnen structuur van de wederopbouwarchitectuur goed tot zijn recht komt. Dankzij een overvloed aan daglicht en onzichtbare leidingen gaat alle aandacht naar de kunst.

De voormalige garage was al een aantal jaren niet meer als zodanig in gebruik. Toen de nieuwe eigenaar met het idee kwam er een tentoonstellingsruimte van te maken, was de gemeente direct enthousiast want die wil het culturele klimaat in deze buurt versterken. Daardoor was een functieverandering geen enkel probleem, het paste allemaal binnen het bestemmingsplan.

De Goudsewagenstraat, in het centrum van Rotterdam, stamt uit de jaren veertig en de oorspronkelijke functie van dit bouwwerk uit de naoorlogse wederopbouwarchitectuur diende voor interieurarchitect Remy Meijers als uitgangspunt voor de herinrichting. Het gebouw werd compleet gestript en gestraald zodat de betonnen constructie weer tot zijn recht komt. Een grote nieuwe glazen pui en een aantal daklichten zorgen voor een overvloedige lichtinval. De hele ruimte is zo strak mogelijk afgewerkt zodat de aandacht van de bezoeker zich kan concentreren op de tentoongestelde kunstwerken.

Alle techniek is aan het oog onttrokken, deels boven een spanplafond van wit doek, maar ook is er een verdiepte plint waarin een kabelgoot en stopcontacten zijn weggewerkt. De tentoonstellingsruimte is op die manier een strakke lichte doos geworden. Alleen de garagedeuren herinneren nog aan de vroegere bestemming.

Projectgegevens

LocatieGoudsewagenstraat, Rotterdam
OntwerpRemy Meijers
ProjectteamRemy Meijers, Barry Broekhuijse, Jurgen van Denderen (bouwmanagement)
OpdrachtgeverJavis, Rotterdam
AannemerBAM, Rotterdam
InterieurbouwBom Interieurs, Schoonhoven
Adviseur installatiesAndriessen, Houten
Bruto vloeroppervlak700 m2
Opleveringmaart 2012
TekstPeter Visser
FotografieRene van Gonkel

Roest

Op de entresol is de voormalige directiekamer omgebouwd tot kantoor, waarin een witte gietvloer en een wit bureau contrasteren met de mahoniehouten bekleding van de wanden en het plafond. In neonletters  is aan de buitenkant van het kantoor de naam van de galerie aangebracht, goed zichtbaar vanaf de straat door de grote glazen pui.

Aan de straatzijde bevindt zich de ontvangstruimte met balie annex bar. Deze is, evenals de tafels, voorzien van geroeste staalplaten om het industriële karakter van het pand te benadrukken. Voor de inrichting is verder gekozen voor meubilair uit de tijd dat het pand oorspronkelijk gebouwd is. Hierdoor heeft het geheel een tijdloze moderne inrichting gekregen en kan het weer jaren mee.

De ontwerp- en bouwtijd is relatief kort geweest, ongeveer een jaar, omdat alles van te voren goed was voorbereid en er dus bijna geen onverwachte problemen opdoken. Ook de dagelijkse aanwezigheid van de bouwmanager tijdens de bouw droeg bij aan een snelle probleemoplossing.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.