Zorgvuldig gedetailleerde villa met vouwpuien

Zorgvuldig gedetailleerde villa met vouwpuien

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-09-2006

Projectgegevens

Architect Architectuurbureau Sluijmer & Van Leeuwen, Utrecht
Opdrachtgever en hoofdaannemer Van Bekkum Projecten, Hooglanderveen
Adviseur Constructies J.J. Datema, Woudenberg
Adviseur Installaties en Bouwfysica Boersema Installatie Adviseurs, Amersfoort
Bruto vloeroppervlak 445 m2
Bruto inhoud 1540 m3

Leveranciers
Mahoniehouten harmonicadeuren Timmerfabriek Van der Sman, Alphen aan den Rijn
Lateien, geveldragers en prefab beton Vebo, Bunschoten
Staalconstructies Konstruktiebedrijf H. van Ee, Barneveld

Tekst Peter Visser
Foto's Rob Mees ten Oever

Het hoofdconcept van deze riante villa in Hooglanderveen bestaat uit een stevige kern, uitgevoerd in massief metselwerk, ingeklemd tussen twee ranke vleugels in staal, glas en hout. De vleugels hebben een licht hellend dak, dat iets boven de kern uitsteekt, zodat hier extra raamoppervlak mogelijk was.
De kern heeft slechts enkele kleine ramen en biedt ruimte aan de ingang, garage, keuken, badkamers, toiletten, techniek en twee slaapkamers. Onder de kern is een grote kelder met patio gerealiseerd. De vleugels hebben een bijna geheel glazen gevel en bieden ruimte aan het woongedeelte, eetkamer, werkkamers en (kinder)slaapkamers. De glazen gevelpuien kunnen volledig opengevouwen worden onder het overstekende dak, waardoor een bijzondere relatie tussen binnen en buiten ontstaat.

Vooral opvallend is de zorgvuldige detaillering van de villa. Zo zijn bijvoorbeeld de maten van de vloertegels afgeleid van de stramienmaat van het huis, waardoor deze niet verzaagd hoefden te worden. Mooi zijn ook de weggedetailleerde lateien en geveldragers in de kern, die speciaal voor deze villa zijn ontworpen. Nergens is gekozen voor standaardoplossingen: afwerking en inrichting zijn allemaal maatwerk, ook als leveranciers in eerste instantie melden dat dat niet mogelijk was. Over ieder detail is nauwkeurig nagedacht en ieder materiaal is met zorg uitgekozen.
De opdrachtgever, een projectontwikkelende aannemer, heeft aan den lijve ondervonden dat het niet meevalt een dergelijke mate van perfectie te realiseren.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.