Zorgvuldige inpassing met versterking van karakter

Zorgvuldige inpassing met versterking van karakter

Door: Marloes Leijzer | 15-11-2011

Ter vervanging van enkele blokken naoorlogse aanleun- en duplexwoningen heeft Snitker/Borst/Architecten/ op dezelfde footprint als de oude bebouwing drie nieuwe appartementenblokken gerealiseerd, ingebed in het behouden groen. Ook in het rustige kleurgebruik en de bescheiden materiaaltoepassing sluit de nieuwbouw goed aan op zijn omgeving en versterkt het karakter van de buurt.

De bestaande aanleun/duplexwoningen waren te klein en te slecht om te behouden. Nieuwbouw was onvermijdelijk, maar over de vorm van de nieuwbouw liepen de meningen uiteen. Het stadsdeel wilde het liefst drie woontorens, de opdrachtgever zag meer in eengezinswoningen en bewoners en omwonenden hadden ook zo hun eigen ideeën. Vooral de woontorens stuitten op tegenstand.

Snitker/Borst/Architecten/ ontwikkelden en stedenbouwkundig plan, waarbij de footprint van de bestaande bouw intact bleef en het bestaande groen kon worden gehandhaafd. Alleen een monumentale boom moest worden verplaatst. Door uitgebreid in gesprek te gaan met alle betrokkenen en voor- en nadelen van allerlei varianten te bespreken, duurde het even voor het definitieve plan er was, maar toen de plannen eenmaal af waren ging het probleemloos door de inspraak, bezwaren uit de buurt waren er niet meer.

Het nieuwe complex bestaat uit drie verschillende blokken (een vierde blok moet het geheel over een paar jaar compleet maken). Een L-vormig blok met marktconforme huurappartementen ligt opgetild op een verdiepte parkeergarage. Deze garage ligt relatief diep, circa twee meter onder het maaiveld, en valt daardoor nauwelijks op. Hierdoor kijken de appartementen op de begane grond mooi uit over de groene binnenhof en is de privacy verhoogd. Deze appartementen worden aan de straatkant ontsloten, direct vanaf de straat (begane grond) of vanaf een galerij aan de straatzijde. Twee zeer transparante trappenhuizen in de hoeken van het blok geven toegang tot de galerijen.

Een tweede blok bestaat uit sociale huurappartementen en is ook iets opgetild om privacyredenen. In dit blok wordt de begane grond ontsloten vanaf de binnenhof en de verdiepingen vanaf een galerij aan de andere kant van het gebouw. Het derde blok bestaat uit eengezinskoopwoningen en ligt tussen de twee binnenhoven. Hier hebben de bewoners dus zowel voor als achter uitzicht op het groen. Aan de voorkant hebben deze woningen een kleine fietsenberging en daartussenin een klein privégebiedje, aan de achterzijde is er een kleine tuin die overloopt in de openbare binnenhof. Betonnen plantenbakken zorgen voor de scheiding tussen privé en openbaar. Helaas heeft niet iedereen dit concept van wonen in het park begrepen en is er op een enkele plaats een schutting om het tuintje gezet.

Bescheiden uitvoering

Het mooie van De Bomentuin is naast de prachtige ligging in het groen vooral de bescheiden materialisatie. Er is een lichte baksteen gebruikt die prima past in een wederopbouwbuurt en ook de horizontale betonnen banden verwijzen hiernaar. Overigens waren de betonnen banden toen ingegeven door kostenoverwegingen, nu is het juist duurder vanwege alle hedendaagse regelgeving. De horizontale belijning wordt nog eens versterkt door de balustrades van de galerijen.

Verder is er gekozen voor licht gekleurde kozijnen en houten bergingen waardoor het complex natuurlijk opgaat in zijn omgeving. De enige eyecatchers zijn de gebouwhoge transparante trappenhuizen op de hoeken van de appartementengebouwen. Vooral ’s avonds een prachtig gezicht. Spartaans maar met allure.

Projectgegevens

ProjectarchitectLeen Borst, Mark Snitker
ProjectteamBrigitte Kwa, Janet André, Pieter van der Pot, Rudy Davi, Petty Tang, Patrick Colly
OpdrachtgeverStadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, VOF De Stadstuinen (Ymere en Bouwfonds)
HoofdaannemerP. Meijer, Beverwijk
Adviseur constructiePieters Bouwtechniek, Haarlem
Start bouw2007
Oplevering2010
Bruto vloeroppervlakte12.948 m2
Bruto inhoud42.113 m3
Differentiatie45 huurappartementen, 34 sociale huurappartementen, 9 koopwoningen
Bouwkosten€ 10.500.000 excl BTW
TekstPeter Visser
Foto'sRoos Aldershoff (avondopname), Peter Visser

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.