Zuiderster, Rotterdam

Zuiderster, Rotterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-12-2010

Naast metrostation Rijnhaven stond jarenlang een rijtje vervallen 19e eeuwse panden met woningen boven meubelwinkel De Zuiderster. Na het vertrek van deze meubelwinkel hebben de gemeente en woningcorporatie Vestia Feyenoord plannen voor nieuwbouw ontwikkeld die uiteindelijk resulteerden in het markante gebouw Zuiderster, een ontwerp van groosman partners architecten.

Het complex staat op de hoek van de Brede Hilledijk, die een belangrijke verbindingsroute tussen de wijken Feyenoord en Katendrecht moet worden. Samen met de ligging tegenover het metrostation een goede reden om de plint van het gebouw een commerciële bestemming te geven, met horeca en andere functies.

Projectgegevens

ProjectarchitectGert de Graaf
MedewerkersJorien Zwartsenburg, Eric Rijper, Misha Hofstede
Opdrachtgever Estrade Projecten/Vestia-Feijenoord, Rotterdam
HoofdaannemerVorm Bouw, Papendrecht
Adviseur constructieCAE Nederland, Rotterdam
Adviseur installatiesEstrade Projecten
Adviseur geluidCauberg Huygen Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Adviseur bouwkosten Van der Ree & Vermeulen, 's-Gravenpolder
Start bouwAugustus 2008
OpleveringJanuari 2010
Bruto vloeroppervlakte 6519 m2
Bruto inhoud21.118 m3
Differentiatie60 duowoningen, 15 driekamerappartementen, 800 m2 bedrijfsruimte
Leveranciers:
Delen galerijWerzalit, Nieuwerkerk a/d IJssel
Kozijnen begane grond en erkersHermeta Gevelbouw, Asperen
TekstPeter Visser
Foto’sgroosman partners architecten

De plint bestaat uit één ruimte, die op diverse manieren is in te delen. Een plug-in systeem voor de installaties zorgt voor flexibiliteit.
Daarboven zijn, op deze vrij kleine kavel, duo-woningen voor 60 jongeren en vijftien driekamerappartementen gerealiseerd. De zelfstandige driekamer hoekwoningen zijn verhuurd aan studenten of jongeren die werkzaam zijn in de Afrikaanderwijk of er een bepaalde binding mee hebben. De 30 duo-woningen worden bewoond door 60 leerlingen van ROC Zadkine en het Albeda College.

Een duo-woning bestaat uit twee afsluitbare kamers en een gezamenlijke ruimte met keuken en sanitair. Deze woningen zijn in de toekomst om te bouwen naar driekamerappartementen. Dit maakt het gebouw levensloopbestendig en zeker voor een woningcorporatie aantrekkelijk.

Opvallend is de gevel, met in diverse richtingen gekantelde vierkante erkers, die enerzijds de dynamiek van het weer en de metro reflecteren en anderzijds de bewoners deelgenoot maken van het fantastische uitzicht op de omgeving.

De materialisering van de gevel is ontstaan door de functionele opbouw. In de plint is een robuuste steen toegepast. De bovenbouw, die doorloopt in het dak, is uitgevoerd in antraciete natuursteenleien. De erkers zijn gemaakt van een monoliet gevormd aluminium kader van 2,2 bij 2,2 meter, in de groene kleur van gepatineerd koper. Naast de functionele flexibiliteit is het gebouw dus ook nog eens duurzaam in de materialisering.

Het markante gebouw, op loopafstand van scholen, openbaar vervoer en winkels, is een bijzonder complex geworden. Een geslaagde vervanging van een rotte kies in de wijk.

 

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.