Zwevende woondoos

Zwevende woondoos

Door: Petra Starink | 11-06-2015

Op de oorspronkelijke plek van een gedateerde 60e jaren bungalow in Haelen heeft Lab32 architecten villa Spee gebouwd voor een echtpaar met kind. De villa speelt in op de voorliefde van de bewoners voor het buitenleven. De woonbox zweeft boven het natuurlijk glooiend landschap en is aan de voor en achterkant voorzien van panoramische raampartijen die de relatie tussen binnen en buiten verbeteren en transparant maakt.

Het lager gelegen terras aan de achterzijde met zwembad sluit over al aan op het overdekte buitenterras. Het interieur is in harmonie ontworpen met de villa en past perfect bij de minimalistische esthetiek die de opdrachtgevers nastreefden. Strak en puur design gecombineerd met warme materialen.

Knik in de voorgevel

Het concept met de knik in de voorgevel komt voort uit het bouwvlak in het bestemmingsplan en geeft de “doos” een spannende en eigentijdse vorm. De riante hal in het huis verbindt alle ruimtes met een imposante lichtstraat. De woonvertrekken en de master bedroom met eigen badkamer zijn op de tuin gericht. Vanuit alle ruimten is er toegang naar het overdekte terras. De overige slaapkamers en de werkkamer hebben hun oriëntatie op de diepe voortuin. In het souterrain bevinden zich de garage, een berging en de technische ruimte. De kopgevel is volledig gesloten en geeft het huis aan de straatzijde door het overstek boven de garage een krachtig gebaar en versterkt het zwevend effect van het villa.

De materialen zijn beperkt tot wit geïsoleerd gevelstucwerk in combinatie met blank geanodiseerde aluminium kozijnen. Aan de straatzijde zijn voor deze kozijnen schuifpanelen geplaatst opgebouwd uit houten onbehandelde latten. De plint van het souterrain is afgewerkt met ardenner breuksteen.

Hoge isolatiewaarde

De begane grond vloer is een geïsoleerde prefab vloer, de wanden zijn van kalkzandsteen en de dakvloer is uitgevoerd in een staalconstructie, houten balklaag met platen en isolatie. De dichte gevels zijn voorzien van een geïsoleerd gevel stucsysteem met hoge isolatiewaarde. Alle kozijnen zijn uitgevoerd in aluminium met HR ++ beglazing. De binnenafwerking is minimalistisch strak, met betonvloeren, hardglazen deuren en alle kastenwanden in een stoere donkere houtfineer met een warme look en feel. De keuken is van Bulthaup, de bakamers naar eigen ontwerp met sanitair van Antonio Lupi en de verlichting voornamelijk van Deltalight. De villa heeft een duurzaam klimaatsysteem en wordt verwarmd en gekoeld via een warmtepomp en is voorzien van een ventilatie systeem met warmte terug winning (wtw).

Onlangs is door Betaplus het boek “Contemporary Architecture & Interiors 2014″ uitgegeven, met daarin een 20 pagina’s omvattende reportage van deze villa.

Projectgegevens

Locatie Haelen
Architect Loek Stijnen- Lab32 architecten
Fotografie Jo Pauwels
Projectmanager Clark Teensma
Aannemer Janssen Bouwen, Panningen
Interieur Rob Zeelen Interior, Grubbenvorst
Aluminium kozijnen Reynaers
VLoeren DRT, Oss
Wanden Sto Isoned
Houten raambekleding Lab32architecten en Jeu van Helden

Gerelateerd

Tags: , , , ,