Gouden gewaad voor theater

Things of Beauty

Gouden gewaad voor theater

Door: Jacqueline Knudsen | 04-11-2014

In het zuidwesten van Frankrijk, 80 kilometer ten noord-oosten van Toulouse, ligt Albi, waar de Franse architect Dominique Perrault het Grand Théâtre des Cordeliers bouwde als onderdeel van een omvangrijk stadsvernieuwingsproject. Naast twee theaterzalen (900 en 250 zitplaatsen) herbergt het complex een bioscoop met acht schermen, een ondergrondse parkeergarage, restaurants, administratie en congreszalen. Het Grand Théâtre is omhuld door een driedimensionale gevel van goudkleurig geanodiseerd aluminium gaas. Deze semi-transparante gouden huid omsluit de compacte gebouw als een voile. De concave vorm verzacht de puristische strengheid van de hoekige structuur en geeft het een lichtheid die volgens Perrault in combinatie met zonlicht een bijna poëtisch effect creëert. Aan de zijde van het plein doet de gewelfde gebouwschil denken aan een open toneelgordijn.

Eenvoudige geometrie

Het geweven membraan met een eenvoudige geometrie is op maat gemaakt op basis van het Escale spiraalweefsel, gefabriceerd door GKD – Gebr. Kufferath AG. GKD produceerde een aangepaste versie van het Escale spiraalweefsel met een tussenruimte van 150x20mm. In totaal zijn er 36 panelen van elk 10,5 x 7,3 meter – die geen van alle in een rechte hoek zijn geplaatst. De gouden kleur van het geanodiseerde aluminium gaas is ook speciaal aangepast aan de kleur van de stenen gevels in het historische centrum van Albi, in overeenstemming met de precieze instructies van architect Perrault. Voor de bevestiging van het weefsel aan de onderconstructie zijn roestvrij stalen kabels ingebracht in de mazen van het weefsel.

Functionaliteit

De semi-transparante, allesomvattende huid filtert efficiënt het zonlicht en heeft een temperatuur-regulerende functie. De openheid van 37 procent zorgt voor voldoende daglichttoetreding. De constructie dient ook als een effectieve bescherming tegen regen en wind in het vaak ruwe klimaat van de Midi-Pyrénées.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.