ArchitectuurNL 01 2016 – pag. 19

ArchitectuurNL 01 2016 – pag. 19

Door: | 29-04-2021

Gesloten bungalow
wordt luchtige villa

Aan een dijkweg in Bergschenhoek, iets ten noorden van

Rotterdam, heeft een woning een complete metamorfose

ondergaan naar ontwerp van architect Antonia Reif. Een

uit begin jaren zestig daterende bakstenen bungalow,

oorspronkelijk bewoond door een echtpaar, werd

aangekocht door een familie met kinderen en vergde

daarom een forse uitbreiding. Een aanbouw aan de

achterzijde verdubbelde het bouwvolume.

Door zijn ligging aan de dijk had het gebouw
één bouwlaag aan de straatzijde en twee
bouwlagen aan de tuinkant. Aan de achterzijde
van het pand mocht op een envelop van
maximaal zes meter diepte een tweelaagse
aanbouw worden gerealiseerd. Door de hoogte
en breedte van het bestaande gebouw aan te
houden is het aanzicht vanaf de weg ingetogen
gebleven. Vanaf de dijk lijkt het nog steeds of
de woning slechts één bouwlaag telt.

Open achtergevel
Voorheen boden kleine ramen zicht op de
tuin, nu bestaat de gehele achtergevel uit
glazen puien van vloer tot plafond. Op de
begane grond zijn deze – onderverdeeld
in vier segmenten – geheel te openen. Per
segment kunnen drie vouwpuien zijwaarts
worden weggeschoven. Opengeschoven staan
de puien in een hoek van negentig graden
ten opzichte van de gevel. Ter hoogte van de

eerste etage is één segment geheel te openen.
Hierachter bevinden zich op een entresol de
eetruimte en keuken.

Ruimtelijkheid
De glazen puien zijn gevat in stalen kozijnen
met de kleur ombergrijs. De houten kozijnen
van de oude bungalow zijn in dezelfde kleur
geschilderd. ‘De stalen kozijnen hebben we
zo slank mogelijk gehouden en de ramen zijn
voorzien van zonwerend glas’, geeft architect
Antonia Reif aan. Geen overbodige luxe, want
tot circa één uur ’s middags valt er zonlicht
op deze zijde. De woonkamer met vide is
zeer ruimtelijk. Als alle geveldelen geheel
zijn geopend, lopen buiten en binnen bijna
naadloos in elkaar over. Dit effect wordt nog
eens versterkt door het gebouwbrede en vier
meter de tuin instekende houten terras, dat
direct vanuit de woonkamer én de slaapkamer
van de volwassen te betreden is. Vier treden
overbruggen aan het uiteinde van het terras het
hoogteverschil naar de tuin.

Maquettes
Tijdens het ontwerpproces werkt Reif veelvuldig
met maquettes om ruimtelijke samenhang aan
de opdrachtgever te kunnen laten zien. ‘In dit

1. De woonkamer vanaf de entresol. 2. De nieuwe
tuingevel. 3. Plattegronden begane grond en
souterrain oud en nieuw. A kantoor B entree
C woonkamer D gastenkamer E slaapkamer F
badkamer G keuken H garage. 4. Achtergevel
oud. 5. Voorgevel oud. 6. Voorgevel nieuw.

TransformaTie

19 ArchitectuurNL

4

5

6

A B D E

E

G
E C

HF

F

A B C

E G
F D H

18-19-20_bergschenhoek.indd 19 01-02-16 12:17

Gerelateerd