ArchitectuurNL 01 2017 – pag. 14

ArchitectuurNL 01 2017 – pag. 14

Door: | 29-04-2021

De kern is compact ontworpen en herbergt alle
voorzieningen, zoals keuken, trappen, toilet en
badkamer. Zichtlijnen rond deze kern verbinden
de ruimtes met elkaar en met de straat en de
tuin. Aan de voor- en achterkant van de woning
is de ruimte open en over de volle breedte,
daarom voelt het huis niet smal aan.
Marijn Boterman: ‘We hebben de onderste twee
lagen ontworpen en ingericht als woonruimte,
de bovenste laag als slaap- en badruimte.
Dat wijkt af van de standaardinrichting met 1
woonlaag, maar zolang we met zijn tweeën zijn,
vinden we het ideaal zo.’
Bijzonder is de vide met dubbelhoge glazen pui
aan de tuinkant, die veel licht zicht in de woning
brengt. Vanuit de hangmat voor dit raam kun je
uitkijken over de collectieve Schoonoordtuin.

Open wond wordt fraai litteken
Marijn Boterman: ‘De straatgevel is meer
gesloten met het oog op onze privacy. De
bibliotheek op de verdieping heeft een groot
uitstekend venster in de straatgevel met een
speciale zitplek. De te openen ramen zijn
verborgen achter een sluier van halfopen
Braziliaans metselwerk. Die worden van buiten
pas ’s avonds goed zichtbaar als het interieur
oplicht.’

Hoe is de ervaring om naast architect ook
zelf opdrachtgever te zijn, hoe kweek je
bijvoorbeeld draagvlak bij je buren? Gwendolyn
Huisman: ‘Al voor de vergunningaanvraag
hebben we onze plannen aan de buurt
gepresenteerd tijdens ‘Gluren bij de Buren’.
Dat deden we op de lege plek waar ons huis
zou komen. We stelden ons zo wel kwetsbaar
op, maar wilden graag een goed contact met
onze buren leggen. Om begrip te kweken
en te overleggen met onze directe buren. Zo
konden we in ons ontwerp het uitzicht van de
hoekwoning zo veel mogelijk respecteren. Om
overlast te beperken is het huis snel gebouwd,
in dik vier maanden tijd. Met het oog op de
kosten hebben we de afbouw zelf gedaan.’
Door zelf af te bouwen vielen hen de toleranties
in de in situ gestorte wanden en vloeren extra
op. Daar bedachten de jonge architecten dan
weer strakke oplossingen voor. Het geheel is
minimalistisch en nauwkeurig gedetailleerd.
Boterman: ‘Door onze invulling van deze
vergeten plek blijft er een litteken in het
straatbeeld over. De gevel is subtiel ingepast,
maar onderscheidt zich toch duidelijk van zijn
buren. De geschiedenis van de plek blijft zo
zichtbaar.’

Projectgegevens
Adres Schoonoordstraat 7, Rotterdam. Initiatief
en advisering ontwikkeling JagerJanssen
architecten. Opdrachtgevers/architecten Marijn
Boterman en Gwendolyn Huisman. Adviseur
constructie BREED Integrated Design. Adviseur
installaties Ontwerpburo Van der Vlugt.
Aannemer casco H&B Bouw. Initiatieffase 2012.
Bouw casco 2015-16. Afbouw interieur 2016-17.
Bruto vloeroppervlakte 140 m2. Bruto inhoud
455 m3.

5. De woonkamer op de eerste verdieping met in het midden de voorzieningenkern. 6. Architecten
Gwendolyn Huisman en Marijn Boterman voor het huis dat zij voor zichzelf ontwierpen aan de
Schoonoordstraat • Foto Aline Bouma. 7. Aan de straatzijde van de eerste verdieping is een
bibliotheek. Het te openen raam is verscholen achter halfopen Braziliaans metselwerk, het andere raam
steekt een stuk naar buiten, en heeft zo letterlijk een vensterbank. 8. Het uitstekende venster aan de
buitenzijde • Foto Jacqueline Knudsen.

5 6 7

8

14ArchitectuurNL

12-13-14-15_skinnyscar.indd 14 23-01-17 09:17

Gerelateerd