ArchitectuurNL 01 2017 – pag. 40

ArchitectuurNL 01 2017 – pag. 40

Door: | 29-04-2021

Klimaatgevel
beter dan
verwacht
Villa Kogelhof, een inmiddels veel geprezen ontwerp van

architect Paul de Ruiter, is een vrijwel glazen gebouw

van 40 meter lang. Om te voorkomen dat het ’s zomers

van binnen warm wordt als in een kas, zijn oprolbare

schermen geplaatst net achter de beglazing. De door de

zon opgewarmde lucht in de spouw tussen glasgevel en

scherm wordt afgezogen. Het idee van deze klimaatgevel

werd eerder toegepast in Mercator 1, een kantoorgebouw

op de campus in Nijmegen. Maar werkt deze tailormade

klimaatgevel in de praktijk? Willem Jan Landman zegt van

wel. De gevel presteert zelfs zo goed dat de bewoners hem

alleen ‘aanzetten’ bij zeer warm zomerweer.

Het principe van de klimaatgevel waarmee
Villa Kogelhof is toegerust, werd eerder
toegepast in de gevel van Mercator 1, een
kantoorgebouw op de Campus van de
Universiteit van Nijmegen, zegt Willem
Jan Landman, business developer bij het
architectenbureau van Paul de Ruiter. De
lucht bij de gevel van Mercator 1 wordt aan
de onderkant van het raam ingeblazen en
aan de bovenkant weer afgezogen. Het idee
erachter is, dat als de zon schijnt en de gevel
wordt opgewarmd, ook de temperatuur in de
achterliggende kantoorruimte gaat stijgen. Door
aan de binnenkant een reflecterend scherm
te plaatsen achter het glas ontstaat een soort
spouw. De zonnewarmte komt daardoor het
vertrek niet in, maar blijft hangen in de spouw.
De opgewarmde lucht in de spouw wordt aan
de bovenkant weer afgevoerd. Zo blijft de
temperatuur in het vertrek constant en hoeft
de ruimte in principe niet of nauwelijks gekoeld
te worden. De spouwventilatie staat los van
het systeem dat zorgt voor de ventilatie van
de ruimte. De schermen in Mercator worden
automatisch neergelaten als de zon gaat
schijnen. In Villa Kogelhof is hetzelfde principe
toegepast.

Volledig uit glas
Villa Kogelhof is een iconisch gebouw dat
middenin het Zeeuwse Noord-Beveland ligt
op een modern landgoed van 25 hectare. Het
gebouw staat in alle eenzaamheid op deze
locatie. Het bovengrondse volume bestaat uit
een op het zuiden gericht langgerekt volume
van 40 meter lang dat bijna volledig uit glas

1

40ArchitectuurNL

40-41_villakogelhof.indd 40 23-01-17 11:03

Gerelateerd