ArchitectuurNL 01 2018 – pag. 65

ArchitectuurNL 01 2018 – pag. 65

Door: | 29-04-2021

woning wel de gewenste openheid (10 en 13).
De keuken laat een slimme combinatie van
maatwerk en standaardkasten van Kvik zien
(10). De woning is energiezuinig, all-electric en
Prins kan veel techniek op afstand bedienen via
zijn iPhone.
Een vide en een centrale open trap verbinden
begane grond en verdieping. Boven staan
ook alle ruimten in open verbinding met
elkaar, behalve de kamer van de in oktober
geboren dochter. Het bad en de douche met
Zen-tuin onder het dakvenster, staan vrij in de
slaapruimte (9 en 11). In de open ruimte bij de
vide kunnen in de toekomst eventueel kamers
worden gemaakt, ‘maar misschien bouwen we
wel kleine huisjes in de ruimte’.

woonlasten te hebben. De bovenverdieping was toen nog niet af, we hebben eerst beneden
geslapen.’
De gevelbekleding bestaat uit zwart gebeitste Western Red Cedar latten in twee breedtes (afb. 5-7).
Prins: ‘Ik heb alle latjes inclusief de schroefgaatjes precies uitgetekend. De maatvoering van de
gevels, gevelopeningen, PV-panelen en gevelbekleding zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd.’
Aan de zuidkant springt de gevel van de begane grond iets terug, hier is een terras en de entree.
Prins: ‘Zo creëren we een groter bouwvolume binnen de maximaal toegestane footprint. Had
ik een kolom onder het overstek geplaatst, dan was het als bebouwd oppervlak meegeteld, nu
niet.’ De deur past vrijwel naadloos in het zwarte gevelvlak. Een robuuste messing deurgreep
markeert de deur (3 en 4). Prins: ‘Het ontwerp is geïnspireerd op deurknoppen van Gottfried Böhm
en Le Corbusier. Ik heb eerst een model in 3D geprint, die gepast en het ontwerp nog verfijnd,
daarna heeft een metaalgieter het in messing gegoten.’ Naast dit fraaie staaltje handwerk zijn
deurnummers en deurbel standaardproducten.
De kopgevel aan de straat is een vliesgevel met een slank zwart kader. Daarachter is de dikte van
zijgevels en dak in wit zichtbaar. ‘Het kostte heel wat overredingskracht richting aannemer om dat
slanke kader voor elkaar te krijgen.’ Slimme oplossing is het gordijn achter de glasgevel, dat kan
per verdieping apart gesloten worden, zo kunnen de bewoners uit 4 gradaties in privacy kiezen.
Binnen het bouwvolume van 18 bij 6,3 meter zijn de woonfuncties lineair geschakeld. Van west
naar oost staan de zitkamer, eetkamer, keuken en entree in open verbinding met elkaar. Alleen
de berging en gastenkamer aan de oostkant zijn met een deur afgesloten. Tussen het woon- en
eetdeel is een windverband in een walnoten kast verborgen (8). De rondgang rond deze kast, de
keuken en het blok met garderobe, toilet en trap kost weliswaar vierkante meters, maar geeft de

10

12 13

9

11

65 ArchitectuurNL

62-63-64-65_thuisbij.indd 65 05-02-18 16:02

Gerelateerd