ArchitectuurNL 01 2019 – pag. 20

ArchitectuurNL 01 2019 – pag. 20

Door: | 29-04-2021

B
ri

lj
a

n
tl

a
a

n

V
a

a
rt

sc
h

e
R

ij
n


25 m0

B

C

D

E

F

G

A

Ravenoord

321

een gemeenschappelijke ruimte annex
beheerdersruimte annex wasserette en vijf
ruimtes die worden verhuurd aan creatieve
bedrijven. De vliesgevel is ter plaatse van de
fietsenberging beplakt met beeldmateriaal
van arbeiders in Faïence- en tegelfabriek
Westraven, die tot 1985 op deze locatie stond.
‘Door Westraven kwam ik op het idee de gevel
in keramische tegels op te trekken. Daarbij
zocht ik een moderne variant op reliëftegels
van Westraven. Samen met Garantie Gevels
en Aberson ontwikkelde ik twee mallen
met een rilprofiel. Doordat de geglazuurde
keramische Argeton tegels ook ondersteboven
te bevestigen zijn, gaven twee mallen vier
verschillende aanzichten van tegels.’

Aansluiting op omgeving
‘In het lange volume heb ik een poort gemaakt
van 12 meter breed en 7,5 meter hoog. Het
ligt in de lijn der verwachtingen dat binnen
enkele jaren de gebouwen waarin nu restaurant
LE:EN en een benzinepomp zitten, worden
afgebroken en vervangen door nieuwbouw.
Dan sluit de poort aan op een nieuwe openbare
langzaam verkeersroute door Rotsoord’, legt
Kinkel uit. ‘De poort breekt het lange volume en
maakt het gebied doorwaadbaar.’
De poort, de overstek aan het water en drie
dakterrassen zijn met hout bekleed. ‘Ik heb

op deze plekken voor hout gekozen om een
warme uitstraling te creëren in contrast met al
het steen, aluminium en glas. Het frame van
de plint en de aluminium dakrand geven het
gebouw een industrieel karakter passend bij
Rotsoord.’

Rotsoord in ontwikkeling
Het gebied Rotsoord, net ten zuiden van
de oude binnenstad van Utrecht aan de
Vaartsche Rijn, maakt een transformatie door
van industriegebied naar een gebied met
een functiemenging van woningbouw, horeca
en creatieve en culturele functies. Er is een
aangename combinatie van hergebruik en
nieuwbouw.
Op de grens van Rotsoord en binnenstad
is in 2016 het nieuwe tram- en treinstation
Vaartsche Rijn, naar ontwerp van Paul van
der Ree van StudioSK in gebruik genomen.
Hiermee is de bereikbaarheid van Rotsoord
vanuit de binnenstad en met de trein aanzienlijk
verbeterd. Tegenover het station volgt
binnenkort de nieuwbouw van een low-budget
hotel Moxy naar ontwerp van JHK architecten,
ernaast blijft Tivoli De Helling bestaan, een
popodium in een gebouw uit de jaren 80.

Het project De Trip, aan de noordzijde van
Keramus, is ontworpen door VMX Architecten
en bestaat uit drie nieuwbouwblokken
met 1.500 m² commerciële ruimten en
255 huurappartementen voor starters. Er
zijn plannen voor een voetbrug naar de
Rivierenwijk, tussen de Trip en Keramus.

Aan de zuidkant van Keramus staat de
watertoren aan de Vaartsche Rijn. Naar ontwerp
van Sluijmer en Van Leeuwen architecten is
deze in 2015 verbouwd tot vergaderruimte,
werkruimtes voor zelfstandigen en restaurant
WT Urban Kitchen in de top van de toren.
In de voormalige productiehallen van de
Pastoefabriek zijn sinds 2016 de HKU
Beeldende Kunst, creatieve startups en
horeca gehuisvest. BiermanHenket heeft het
masterplan voor de transformatie ontworpen
en verschillende onderdelen van het plan
uitgewerkt: de casco restauratie, duurzame
installaties, de routing en de entreegebieden.
Het gebied tussen de HKU, Keramus en de
Briljantlaan wordt mogelijk over een jaar of drie
herontwikkeld, nadat het huurcontract met de
benzinepomphouder afloopt.

Projectgegevens Keramus
Locatie: Ravenoord 1-238, Rotsoord, Utrecht. Programma: 232 zelfstandige studentenwoningen,
900 m² creatieve werkruimte, ondergronds parkeren (14 p.p.), gemeenschappelijke fietsenstalling,
gemeenschappelijke huiskamer en een wasserette. Opdrachtgever: AST Beheer, Utrecht. Architect:
Jillis Kinkel architect, Utrecht. Adviseur constructie: Peters & van Leeuwen, Gouda. Adviseur installatie:
Bogro, Oudewater. Adviseur geluid, bouwfysica en brand: LBP|Sight, Nieuwegein. Hoofdaannemer:
Jan Snel, Montfoort. Producent keramische gevel: Argeton (Wienerberger) Görlitz (D). Leverancier
keramische gevel: Garantie Gevels, Nootdorp / Aberson, Zwolle. Bruto vloeroppervlakte: 9.200 m².
Start bouw: oktober 2017. Oplevering: augustus 2018.

1. Situatie A Keramus B De Trip C Tivoli de Helling
D Watertoren Urban Kitchen E Pastoe fabriek
(HKU) F Restaurant LE:EN G Esso tankstation. 2.
Voor de gevelbekleding met Argeton panelen zijn
twee reliëfmallen gemaakt. 3. De poort sluit in
de toekomst aan op een langzaam verkeersroute
door Rotsoord • Foto’s Walter Frisart FOTOwerk.

20ArchitectuurNL

18-19-20-21_keramus.indd 20 21-01-19 15:59

Gerelateerd