ArchitectuurNL 02 2016 – pag. 63

ArchitectuurNL 02 2016 – pag. 63

Door: | 29-04-2021

1

4

5

6

7

8
8

2

3

LEGENDA

1. statenzaal
2. centrale hal
3. zuidgalerij
4. inspiratieruimte
5. vergaderzaal
6. noordgalerij
7. kantoorruimte
8. opslag

SALVATORE COCCO, Provincie Gelderland: ‘De hoogwaardige
dakkoepel op het binnenhof van het HdP vormt een belangrijk
onderdeel van het energetisch slimme ontwerp. Door de
overkapping ontstaat een nieuwe centrale entree met
ontvangsthal, waar medewerkers, samenwerkingspartners
en bezoekers samenkomen. Deze nieuwe ruimte levert een
belangrijke bijdrage aan de identiteit van Het Gelders Huis.’

MYRA GLASER, projectdirecteur VWI: ‘In de ontwerpfase
komt alles samen: architectuur, duurzaamheid, bouwfysica,
monumentale waarde, gebruiksfunctionaliteit, logistiek,
realiseerbaarheid. Wat start als een smeltkroes van wilde
ideeën convergeert tijdens een aantal intensieve sessies naar
een logische analyse van ontwerpdoelen en grenswaarden.
Een inspirerende fase die energie geeft aan het hele team.’

PAUL VAN BERGEN, bouwfysisch adviseur DGMR: ‘De
kap is de ultieme verbeelding van duurzaam bouwen en
samenwerken. De kap draagt bij aan 50% CO2 reductie van
de energievraag (profit), vraagt weinig materiaal (planet)
en geeft extra verblijfskwaliteit aan de gebruikers (people).
Daarnaast was de samenwerking een feest’.

PROJECTGEGEVENS

START ONTWERP: begin 2014
START BOUW: medio 2015
OPLEVERING: eind 2016
OPPERVLAK: Ca. 16.000 m² BVO revitalisatie van bestaande huisvesting.
Ca. 13.000 m2 BVO nieuwbouw, incl. parkeren.

CONSORTIUM IDNOVA:
VolkerWessels Integraal B.V. (integraal projectmanagement), Team V Architectuur
B.V. (ontwerp), OTH architecten (Het Nieuwe Werken en interieurontwerp), DGMR
(bouwfysica, duurzaamheid en veiligheid), Karres en Brands Landschapsarchitecten
B.V. (stedenbouw en landschap), Valstar Simonis Adviseurs Installatietechniek
(installaties), Bartels Ingenieursbureau (constructie), Architectenbureau Fritz
(adviseur restauratie en onderhoud monument), Bouwbedrijf Wessels Rijssen
B.V. (bouw, beheer en onderhoud), Visser & Smit Bouw B.V. (bouw, beheer en
onderhoud), HOMIJ Technische Installaties B.V. (installaties), PCH Integrated Facility
Management & Services B.V. (facilitair).

IRÈNE HORVERS, architect Team V: Onze uitdaging is alle
tech nische, duurzame en functionele randvoorwaarden om te
zetten in mogelijkheden en deze in één ontwerp te vatten. De
dakkap laat zien hoe constructieve, klimatologische, installatie-
technische en functionele aspecten samenkomen in één krachtig
gebaar. Een integraal ontwerp als dit overstijgt de verwachting
van wat mogelijk is, niet in de laatste plaats die van onszelf.

ARJAN HABRAKEN, constructief adviseur SIDstudio: ‘Het
in ere herstellen van een historische dakrand gaf ons het
idee om intern een tensegrity constructie op te spannen.
Het schuin plaatsen van de drukstaven levert een iconisch
beeld op, met variërende patronen van transparantie. Door
de gesloten krachtswerking kon, in overleg met Bartels, de
bestaande constructie maximaal gerespecteerd worden.’

KIKI ZAGT, adviseur architectuurhistorie RCE: ‘De RCE
hecht grote waarde aan de oorspronkelijke beleving van
het binnenhof als ‘buitenruimte’ en aan een zorgvuldige
bevestiging van de overkapping aan het monument. Met de
hightech, transparant ogende overkapping die met kabels aan
het monument wordt vast gemaakt, wordt de monumentale
waarde van het HdP gerespecteerd en versterkt.’

Tabula Rasa

ArchitectuurNL ArchitectuurNL

HET GELDERS HUIS:
Het Gelders Huis in Arnhem
omvat de renovatie van de
rijksmonumenten Huis der
Provincie (HdP) en Sabelpoort,
een nieuwbouwontwerp, en de
verbinding van deze drie gebouwen
tot één samenhangend en
herkenbaar geheel. Het integrale
ontwerp is tot stand gekomen door
intensieve samenwerking met een
ontwikkelende bouwer (VWI) en de
Provincie Gelderland in een Publiek
Private Samenwerking (PPS).

Integrale architectuurDoor de overkapping is de
binnenplaats getransformeerd
tot een prachtig lichte, ruime,

ontvangsthal met een openbaar
karakter, dat multifunctioneel

inzetbaar is voor bijeenkomsten,
exposities en evenementen.

De sculpturale trap van blauwstaal
verbindt de centrale entree met
de rest van het gebouw. Onder
de trap ligt een geklimatiseerde

receptieruimte.

‘Aan tafel bij de Provincie’: In de
lijstafwerking rondom het binnenhof

is een tafel geïntegreerd. Deze
grootste werktafel van Nederland

geeft een spectaculair uitzicht over
het binnenhof.

Nieuwbouwdeel naast
het Huis der Provincie

Drukstaven. In de uiteinden zijn
lichtspots verwerkt, die convergeren
in het centrum van het atrium. Dit
levert een bijzonder beeld op, dat
verandert als je door het atrium

beweegt.

Voorgespannen trekkabels, die de
individueel vliegende drukstaven

stabiliseren. Deze tensegrity
constructie draagt het ETFE

luchtkussendak.

De ETFE luchtkussens maken het
dak zeer licht, waardoor minimale

ingrepen nodig zijn aan het
monumentale Huis der Provincie.

In samenspraak met de bouwfysisch
adviseur is in het atrium gekozen

voor een binnen-buitenklimaat, ofwel
een ‘ruw binnenklimaat’. Dit biedt
energetisch een groot voordeel,
omdat alleen de receptiebalie
verwarmd of gekoeld hoeft te

worden. Bovendien blijft de ervaring
van een buitenruimte behouden.

ArchitectuurNL

60-65_tabularasa.indd 63 04-04-16 16:30

Gerelateerd