ArchitectuurNL 02 2017 – pag. 28

ArchitectuurNL 02 2017 – pag. 28

Door: | 29-04-2021

In een bosrijke omgeving aan de rand van Zeist staat een

strakke villa in beton en glas. Bijzonder aan dit woonhuis

is dat het zowel binnen als buiten is uitgevoerd in

schoonbeton. Riante raampartijen en beschutte terrassen

zorgen voor een intense relatie tussen huis en omgeving.

Het ingetogen ontwerp is van Peter Keijsers van Bedaux de

Brouwer Architecten.

De villa is gebouwd op de grens van dorp en landschap, midden in de natuur tussen bos en heide.
Op de kavel en in de directe omgeving zijn veel bomen blijven staan, zo is het bosrijke karakter
behouden. De bewoners van deze villa willen het landschap rondom door laten lopen tot aan het
huis. Tussen de dennenbomen in de tuin komt een beplanting van heide en lage bessenstruikjes en
een kronkelend zandpad. De ervaring van de natuur is zo nog directer.
De natuur in de omgeving is gedeeltelijk nieuw. De grote flats in het bos in de wijk Kerckebosch in
Zeist worden stapsgewijs gesloopt en maken plaats voor een volledig nieuwe wijk. BDP.Khandekar
maakte een masterplan voor de nieuwe wijk, waarin een optimale verbinding tussen het bos in de
wijk en het bos in de omgeving centraal staat. Zes ‘scheggen’ (buurten) steken als vingers in het
bos. Hierdoor komen meer dieren en natuur de wijk in en kunnen bewoners van elke buurt hiervan
genieten.
Bureau wUrck maakte in samenwerking met wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch WOM
(gemeente Zeist en corporatie De Seyster Veste) de deelinrichtingsplannen van de verschillende
scheggen, de hoofdinfrastructuur en de herbestemming van natuur tussen de scheggen. Het thema
‘wonen in de natuur’ vertaalde wUrck in het ontwerp van de openbare ruimte en bij de zachte
overgangen tussen openbaar en privé. Op sommige plekken zijn de bosgebieden verrijkt met open
heidevelden, zoals aan de achterzijde van de villa van Bedaux de Brouwer Architecten.

Riant uitzicht
Het woonhuis telt twee lagen, waarvan de onderste half verdiept is verzonken in de grond.
Architect Peter Keijsers vertelt waarom: ‘Het gebouw heeft een behoorlijk volume en door
een groot deel ondergronds te bouwen, oogt het minder volumineus. Ook de beleving van de
omliggende natuur is zo vanaf beide niveaus specialer.’
De verhoogde woonlaag heeft met aan drie zijden terrassen. Aan de zuid- en westzijde van het
huis beschutten grote overstekken de terrassen en riante raampartijen. Door de hogere ligging
hebben de bewoners vanuit de woonvertrekken en vanaf de terrassen een prachtig uitzicht op bos
en heide. De ruime living aan de achterkant van de woning heeft aan twee zijden glazen puien.
Verder naar voren, richting straat, worden de ruimten meer gesloten en geborgen.

1. Plattegronden souterrain, bel-etage en
doorsnede. 2. In de zij- en achtergevel is veel
glas toegepast • Foto Jacqueline Knudsen. 3.
Straat- en entreegevel. Vanaf de straat loopt een
betonnen loper naar de dubbele trap, die leidt
naar de woning boven en het kantoor beneden.
De betonnen binnen- en buitenschil zijn ter
plaatse gestort. Plaatnaden en conusgaten zijn
nauwkeurig bepaald • Foto Jan Willem Schouten.

Wonen tussen
bos en heide

1

PAREL

28ArchitectuurNL

28-29-30-31_villazeist.indd 28 27-03-17 15:01

Gerelateerd