ArchitectuurNL 02 2017 – pag. 31

ArchitectuurNL 02 2017 – pag. 31

Door: | 29-04-2021

Chillen, koken en eten
‘Aan de straatzijde van het huis is een chillruimte voor de kinderen. De gevels zijn hier gesloten,
op een smal venster van vloer tot plafond na. Hierdoor hebben de bewoners veel privacy, maar
kunnen ze toch contact houden met de straat’, aldus Keijser. Dat smalle raam vormt het einde van
een lange zichtlijn door de hele lengte van de villa.
De eetkeuken is het centrale punt in de woning, vlakbij de entree en de trap naar beneden en
tussen woonkamer en chillruimte in.

Panoramapuien
De aluminium panoramapuien zijn strak gedetailleerd. Keijsers: ‘De profielen vallen zo veel mogelijk
weg in wanden en vloeren. De tussenstijlen zijn geminimaliseerd, om het panorama zo min mogelijk
te onderbreken. De ruimte lijkt hierdoor onbelemmerd door te lopen van binnen naar buiten.’
De aluminium louvres kunnen naar wens de privacy verzorgen. Als afwerking heeft de architect
gekozen voor structuurlak in kwartsgrijs: ‘Deze kleur past mooi bij de bomen rond het huis. De
zandstructuur sluit aan bij de ruwheid van het beton.’

Robuust beton binnen en buiten
De betonnen binnen- en buitenschil van de woning zijn ter plaatse gestort. Dit vroeg om een
zorgvuldige detaillering en intensieve afstemming met constructeur en aannemer. Plaatnaden en
conusgaten zijn nauwkeurig bepaald en met de bekistingsaannemer afgestemd. Het binnen- en
buitenspouwblad zijn gelijktijdig gestort in bekistingswanden waarin de isolatie in het midden was
opgenomen. De oneffenheden in het beton zorgen samen met de dilataties, bekistingsplaatnaden
en conusgaten voor detail en textuur in de gevels. Het beton geeft het woonhuis een pure,
robuuste uitstraling.
Het woonniveau en terras worden ontsloten door een betonnen loper vanaf de straat die overgaat
in een luie buitentrap. Boven aan de trap is de voordeur, geflankeerd door een groot matglazen
venster. Beide zijn afgeschermd door een dunne stalen luifel. Een tweede trap leidt naar beneden,
naar de entree van het kantoor.

Kantoor aan huis
Ongeveer de helft van het souterrain bestaat uit kantoorruimte, de andere helft bevat drie
slaapkamers en twee badkamers. Vanuit de slaapkamers bieden strokenvensters een
bijzonder beleving van de natuur, net iets boven grondniveau. Zo kun je oog in oog staan met
rondscharrelende vogels en eekhoorntjes.
Het kantoordeel bestaat uit een magazijn, een pantry, een vergaderkamer en een grote
open ruimte met aansluitend verdiept terras. De grote ruimte is geschikt voor workshops of
groepsbijeenkomsten. Daarbij kan ook het terras met betonnen tribunetrap ingezet worden.
De verbinding met de natuur, de ingetogen vormentaal en het materiaalgebruik zorgen voor een
uitgesproken karakter en een bijzondere woon- en werkbeleving.

9

10

9. De villa grenst aan de achterzijde aan een
natuurgebied met bos en heide, dat onderdeel
uitmaakt van een grootscheepse transformatie
van de wijk Kerckebosch • Foto Frans Verweij.
10. Stedenbouwkundig plan van de wijk met
de nieuwe buurten die als scheggen in het
gedeeltelijk nieuwe landschap steken. De
aansluiting met het omliggende natuurgebied is
sterk verbeterd ten opzichte van de oude situatie
(inzet) waar grote flats een barrière vormden
tussen het binnen- en het buitenbos. Ruim de
helft van de nieuwbouw is nu gerealiseerd •
Tekening wUrck.

31 ArchitectuurNLTekst Jacqueline Knudsen

Projectgegevens
Locatie Zeist. Opdrachtgever: Particulier.
Architect: Bedaux de Brouwer Architecten.
Projectarchitect: Peter Keijsers. Masterplan
wijk BDP.Khandekar Stedenbouwkundig plan
en ontwerp buitenruimte wUrck architectuur
stedenbouw landschap. Aannemer: C.
Mulckhuyse. Gevelbouwer: Alconstrux aluminium.
Raamprofielen: Reynaers. Oppervlakte: 402 m2.
Oplevering: Juli 2016.

28-29-30-31_villazeist.indd 31 27-03-17 15:01

Gerelateerd