ArchitectuurNL 02 2019 – pag. 73

ArchitectuurNL 02 2019 – pag. 73

Door: | 29-04-2021

De loopbrug zelf is ingericht als werkruimte,
maar wordt niet veel gebruikt. ‘Vanwege
de monumentale waarde van de stalen
kozijnen met taatsramen, bestaan de lange
gevels geheel uit enkel glas. Dat maakt de
temperatuur in deze ruimte in de zomer en
winter onwerkbaar. Toch is het een heel
bijzondere ruimte, met een prachtig uitzicht.’
‘Ik heb al het vaste meubilair zelf ontworpen en
op maat laten maken. Dat moest ook wel want
er is hier geen een rechte hoek. Het is echt ons
droomhuis geworden, het voelt heel goed. Dat
hier dagelijks kinderen deze trap afdaalden
naar gymzaal en aula, geeft een vrolijke
dimensie aan de woning.’

hebben in de tussentijd nog 2 jaar in Amsterdam gewoond voordat we hier konden intrekken.’
Het appartement ligt op de noordoosthoek van het zuidelijke gebouw. De loopbrug is in tweeën
gedeeld en de helft ervan hoort bij Ansems woning, net zoals de nog originele trap naar de begane
grond. Omdat het appartement voorheen een doorgangsgebied was tussen de aula en de gymzaal
en er weinig monumentale elementen waren, kon dit deel helemaal leeg gesloopt worden. ‘Alleen
de gevels zijn behouden. Daarin zaten hooggeplaatste vensters voor de kleedkamers, toiletten
en wasruimtes. De leraren- en koffiekamer hadden wel lage vensters. Verder waren er klapdeuren
naar de aula en de gymzaal en een deur naar de binnenplaats. De vensters in de straatgevels zijn
allemaal vergroot tot hetzelfde niveau als de originele ramen in de lerarenkamer. Aan de zijde van
de binnenplaats, waar ook geen monumentale gevel was, hebben we een grote glazen schuifpui
geplaatst.’ De grote glaspui brengt veel licht in de woning en laat de ruimte binnen en buiten
optisch in elkaar overvloeien. De bescheiden tuin is ingericht als een patio.
Overal in de woning zijn eveneens schuifdeuren toegepast, die Ansems speciaal heeft ontworpen.
‘Ze bestaan uit een houten frame met een aluminium roeden en matglas. Ze kunnen helemaal uit
het zicht in de wanden verdwijnen.’ Vanuit de hal loopt onder het plafond een donkere houten
catwalk dwars door de woning. ‘We hebben hiervoor gekozen om vrij te zijn in de plaatsbepaling
van de verlichting en om de lengte van de ruimte te benadrukken.’ De ruimte bestaat uit een
zithoek en een eethoek annex keuken. De keuken bestaat uit een blok in fraai getekend marmer
(Fior di Bosco) en een wandblok met rvs werkblad en fronten. Bijzonder in de keuken is de vide die
Ansems heeft laten maken en die doorzicht biedt naar de loopbrug en naar de originele lichtkoepel
met windvaan. De ruimte is hier 7 meter hoog.

73 ArchitectuurNLTekst Jacqueline Knudsen Fotografie Martijn Vonck en Jacqueline Knudsen

70-71-72-73_thuisbijclaireansems.indd 73 27-03-19 16:25

Gerelateerd