ArchitectuurNL 03 2016 – pag. 73

ArchitectuurNL 03 2016 – pag. 73

Door: | 29-04-2021

de voor ons betaalbare appartementen en op veel aspecten scoorde dit appartement voor ons
hoog. We waren een van drie geïnteresseerden in dit appartement en via een loting hebben we het
gekregen.’
Ze kozen juist voor dit appartement vanwege ligging in het blok: ‘Het heeft een dubbele hoek,
waardoor we naar drie kanten uitzicht hebben en we de stad intensief beleven. Ook heb je op de
12e verdieping nog contact met de straat, je hoort en ziet de mensen lopen en fietsen. En het terras
bij dit appartement is groot en aan twee kanten beschut tegen westenwind. Een van de gevels
aan het terras is van onszelf, de andere is blind, dus dat biedt meer privacy.’ Ze gaan het terras van
45m2 nog meer inrichten als tuin, met gras en olijfbomen.
Ossip kocht niet alleen een appartement in het Timmerhuis, maar legde de bouw ervan ook
in foto’s vast in opdracht van Heijmans. ‘Ik kwam bijna dagelijks op de bouw, ik had een
toegangspasje, bouwhelm en bouwschoenen. Ik ging ook wel via de kraan naar mijn eigen
toekomstige terras, om vast te kijken hoe mijn uitzicht zou worden.’ De bouw duurde van 2013 tot
december 2015, toen zijn ze ook verhuisd.
De hele gevel bestaat uit driedubbel glas en bevat schuifpuien van 1.80 meter breed ‘We raken
niet uitgekeken op de stad. Ook ervaar je veranderingen in het licht en het weer intens. Ik kan

nu steeds beter voorspellen of het geschikt fotografieweer is. We zetten de schuifdeuren vaak
open, maar ook als ze gesloten zijn heb je hier een onwijs gevoel van vrijheid. Het is niet zo’n
groot appartement, 100m2, maar omdat de buitenruimte zo sterk meespeelt, door de drie glazen
gevels, ervaar je het als veel groter.’ Alleen in de kinderkamer hangen gordijnen, verder ontbreken
gordijnen of zonwering. Al dat glas, wordt dat niet te warm? ‘Ik heb nog geen zomer meegemaakt
maar ik verwacht het niet. De ramen zijn grotendeels voorzien van fritting, 60%, dat zonlicht en
warmte weert. Bovendien is er in het plafond en de vloer koeling aangebracht.’ De fritting zorgt
vooral overdag voor meer privacy, een beperkt deel van de glazen gevels is echt transparant. De
kleur van het licht dat naar binnen valt oogt natuurlijk.
In de ruime woonkamer met open keuken is een eet-, zit- en werkhoek. ‘Ik heb hier alleen een
computer staan, maar heb ook een werkplek in het Schieblock waar ik samen met twee andere
partijen het architectuur infopunt OMI run.’ Verder is er een badkamer, een kinderkamer en een
ouderslaapkamer met bad en inloopkast. Hier en daar is de staalconstructie zichtbaar. ‘Er is
gekozen voor het brandwerend impregneren van de constructie, in plaats van inpakken. Daar

ben ik blij om, het is erg mooi om zo de
staalconstructie in je huiskamer te kunnen zien.’
Voor de bewoners is er op de begane grond
van het Timmerhuis een fietsenstalling en
een parkeergarage, met vier deelauto’s voor
bewoners en medewerkers van de gemeente.
En er is een gemeenschappelijk dakterras
aan de zuidkant van de zuidelijke toren, dat
wordt gedeeld met de gemeente. Ook in het
atrium kunnen bewoners gemeenschappelijke
activiteiten ontplooien, al dan niet met
de gemeente. ‘Ik ken veel buren in het
Timmerhuis nu al beter dan mijn buren aan het
Hofplein waar ik jaren heb gewoond. Als je
allemaal tegelijk verhuist, staat iedereen meer
open voor contact met nieuwe buren.’

73 ArchitectuurNLTekst Jacqueline Knudsen Fotografie Ossip van Duivenbode en Jacqueline Knudsen

70-71-72-73_thuisbijossip.indd 73 13-06-16 16:06

Gerelateerd