ArchitectuurNL 03 2018 – pag. 47

ArchitectuurNL 03 2018 – pag. 47

Door: | 29-04-2021

via een wereldwijd glasvezelnetwerk. In dit
netwerk bestaan een aantal knooppunten waar
meerdere glasvezelkabels bij elkaar komen.
Amsterdam vormt één zo’n knooppunt. Het
speelt een belangrijke rol in het Europees
dataverkeer. Voor bedrijven is het dan ook
zeer gunstig om zich zo dicht mogelijk bij dit
knooppunt te vestigen en met hun datacenter
aan te sluiten op dit knooppunt. Terwijl de
vraag naar datacapaciteit alsmaar blijft groeien,
worstelt Amsterdam met een energieprobleem.
Hierdoor kunnen er nauwelijks nieuwe
datacenters in de stad worden bijgebouwd
en moet er uitgeweken worden naar andere
locaties. Rotterdam staat via een glasvezellus in
directe verbinding met Amsterdam en daarmee
in verbinding met de gehele wereld.

In navolging van het voorafgaande
En nu staat er een nieuw datacenter van de
categorie IV in het centrum van Rotterdam.
Geplaatst op een voorheen nog onontwikkeld
stuk grond direct naast het spoor, vlakbij
het Centraal Station. Het beschikt over een
prima zichtlocatie vanaf het Hofplein en staat
keurig in het rijtje van prominente gebouwen
aan de Coolsingel. Een blok van 168 m lang,
65 m breed en 130 m hoog is gevuld met
32 verdiepingsvloeren. In rijen staan hier de
servers opgesteld. Aan de noordzijde, de
andere kant van het spoor, staan de eerste
huizen van de Provenierswijk. Vanzelfsprekend
hebben de bewoners achter deze kolos ook
recht op hun zonlicht. Daarom is het gebouw
zo ontworpen dat het precies voldoet aan
de opgelegde bezonningsregels in het

bestemmingsplan. Zo heeft iedere woning
maximaal 1 uur per dag schaduwhinder van het
datacenter in de periode tussen 21 maart en 21
september.
Iedere verdieping is opgedeeld in vier
brandcompartimenten, elk niet groter dan
2500 m2. Vanuit iedere mogelijke positie in het
compartiment is er binnen 30 meter afstand
een vluchtroute bereikbaar. Bij brand wordt er
geblust met het blusgas Ar N2 CO2, een zuurstof
verdrijvend gas. Schade door bluswater wordt
hiermee vermeden en de ‘downtime’ van het
datacompartiment tot een minimum beperkt.
Op de begane grond komt de glasvezelkabel
het gebouw binnen. Hier liggen de traforuimte,
de expeditieruimte en de magazijnen. In de
ruimte naast de containeropslag staat een
speciale schredder, waarmee gebruikte harde
schijven worden vernietigd en vermalen tot
kleine stukjes. Een entree tot het datacenter
zelf ontbreekt. Als de elektriciteit uitvalt, nemen
14 dieselgeneratoren op de eerste verdieping
de stroomvoorziening over. De 7 seconden die
de generatoren nodig hebben om op te starten
worden opgevangen door accu’s. Deze staan
opgesteld in UPS (uninterruptible power supply)
hallen. Zo is het datacenter 24 uur per dag en 7
dagen in de week gegarandeerd operationeel.
Buiten is de aluminium gevel voorzien van een
laag bladgoud. Dit weert ongewenste signalen,
blikseminslagen en beschermt het gebouw
tegen weersinvloeden als regen, sneeuw en
ijzel. Een schacht vangt neerslag op en leidt
het water dwars door het gebouw naar het
onderliggende reservoir. Door middel van de
koelribben in de schacht en het opgevangen

regenwater in het reservoir is het datacenter in
staat zijn binnenruimte te koelen tot de vereiste
25 tot 30 graden Celsius.

In de schaduw van uw reflectie
Onderaan de schacht klampt zich in de
schaduwzijde van de gouden kolos een
huisje vast aan het datacenter. Hier woont
de conciërge van het datacenter. Via een
beveiligde gang tussen zijn woning en het
datacenter heeft hij direct toegang tot het
datacenter en kan hij bij calamiteiten direct
ingrijpen. Zijn dienstwoning is van alle
gemakken voorzien. Zo heeft hij beschikking
over een eigen badkamer, een keuken, een
slaapkamer, een woonkamer en een schuur
waarin hij zijn gereedschap en blikken verf
kan opbergen. Een patio vormt het middelpunt
van de woning en is bereikbaar via de keuken
en de badkamer. In de woonkamer staat een
oude houtkachel waarin de conciërge tot aan
de lente zijn houtblokken brandt. De aluminium
beplating van de woning is, anders dan het
datacenter, bekleed met witte reliëfl oze
steenstrips. De bitumen dakbedekking leidt
het water van het dak naar de dakgoot en de
kozijnen zijn blank afgelakt. De witte houten
voordeur is extra versterkt met een stalen
binnenkant. Bezoek voor de conciërge komt
binnen via het tochtportaal dat tevens dient als
een personensluis. Alles is er aan gedaan om
ongenodigde personen te weren.

Een replica van hetzelfde
Deze ochtend is het weer opgehelderd en
de hemel strak blauw. Dwars door de schacht

2 3 4

47 ArchitectuurNL

MASTER AMONG MASTERS

46-47-48-49_master.indd 47 11-06-18 13:19

Gerelateerd