ArchitectuurNL 03 2018 – pag. 69

ArchitectuurNL 03 2018 – pag. 69

Door: | 29-04-2021

Woonark aan de Vecht
Publiekslieveling was woonark De Barn uit
Nigtevecht, ontworpen door architect Bob
Ronday. ABC Arkenbouw uit Urk tekende voor
de uitvoering. Als je zo’n unieke locatie naast
een molen aan de Vecht weet te veroveren,
kun je je alleen maar bescheiden opstellen.
De iconische vorm van een boerenschuur
maakt dat De Barn perfect past in dit Hollandse
landschap.
Architect Ronday opende de kopse kant aan
het water met een kleine uitsparing in de
zijwand om het zicht op de molen te behouden.
De grote vouwwand onthult een trap naar de
tuin, die tegelijk een beschutte zittribune is. Via
de fikse vide laat de glazen pui veel licht binnen
voor de benedenverdieping; slim hoe met
deze vide het vaak voorkomende gangetje met
deuren naar de slaapkamers is voorkomen.

Houten gevel
Ook buiten is gezocht naar harmonie met
de omgeving: de houten gevel van Fraké is
ook voor de schuur in de tuin gebruikt. Uit
de variërende plankbreedtes spreekt de
zorgvuldigheid van het ontwerp – nergens
is voor een kozijn een zaagsnede nodig. De
hemelwaterafvoer is uit het zicht verborgen,
achter de houten gevel, en de beplanting is
zorgvuldig lokaal gekozen. Innovatief zijn de
zowel in de vloer als deels in de wanden van
het betoncasco gestorte leidingen waaruit
de warmtepomp zijn warmte haalt. In het
opvallende geknikte dak van De Barn zijn de
zonnepanelen haast onzichtbaar geïntegreerd.
Een voorbeeldig en compleet plaatje. En dat
vond niet alleen de jury, maar ook het publiek.
De grote meerderheid van stemmen ging
naar Nigtevecht, waardoor De Barn zich de

publiekswinnaar van de Woonboot-van-het-
Jaarverkiezing 2017 mag noemen.

Geraffineerde doorsnede
Waarom woonark WAVE in Amsterdam Noord
naar een golf genoemd is terwijl hij aan vlak
water ligt, begrijp je direct bij aankomst. De
vorm is allesbehalve rechttoe, rechtaan: een
in hoogte verspringend dak geeft de ark
vanbuiten dynamiek, en levert vanbinnen
allerlei verschillende ruimtes op, zoals het
kleine kamertje in de nok, waar je je als in een
stuurhut even kunt terugtrekken. Doordat Attika
architekten bij het ontwerp gestart is vanuit de
doorsnede in plaats van vanuit de plattegrond,
is die doorsnede bijzonder geraffineerd. En de

architect heeft zich niet laten beperken door
de vaak vrij dwingende rechthoekige vorm
van een ark: de hoge, lage, grote en kleine
ruimtes wisselen elkaar speels af en leveren
samen verrassende ruimtelijke verbindingen,
doorkijkjes en uitzichten op. De keuze voor de
afwisselende ramen pakt goed uit; de glaspuien
veranderen in omkaderingen die van het
uitzicht schilderijtjes maken. En daardoorheen
zie je gelijk nog een gevolg van de afwijkende
doorsnede: je staat op gelijke hoogte met de
eendjes. Vanwege een beperkt budget is zowel
binnen als buiten gekozen voor stoere, haast
ruwe materialen, wat het conceptuele gevoel
van de ark versterkt. Een lekker leefbaar huis
gebouwd door ABC Arkenbouw uit Urk.

69 ArchitectuurNLTekst Ingeborg van Lieshout

7

8

67-68-69_woonboot.indd 69 07-06-18 10:10

Gerelateerd