ArchitectuurNL 03 2019 – pag. 49

ArchitectuurNL 03 2019 – pag. 49

Door: | 29-04-2021

Architect Peter van der Pol kreeg de opdracht om van twee bestaande ziekenhuizen in Delfzijl en
Winschoten één nieuwe locatie te maken met een vloeroppervlak van 36.000 m2. Aan de Rijksweg
A7 is het Ommelander Ziekenhuis Groningen gesitueerd op een terrein van 7 hectare groot. Van
der Pol: ‘De ligging te midden van weids, groen grasland gaf mij de ultieme ontwerpvrijheid. Die
ruimte was praktisch omdat we de beste ontsluitingsmogelijkheden wilden creëren. Dit betekent
automatisch dat je met veel techniek te maken hebt die je op een esthetisch verantwoorde
manier weg wilt werken. Bovendien was dit voor ons het eerste project dat aardbevingsbestendig
gebouwd moest worden. Voor beide vraagstukken vonden we de oplossing in het plafondsysteem.’

Weg van de kamer
In de ontvangsthal en het restaurant creëerde Leeuwenkamp Architecten een futuristische look.
Aan de zijkanten nabij de muur werden baffles geplaatst. Plafondplaten met een minimale afstand
tot elkaar die verticaal naar beneden lopen. De centraal geplaatste cirkelvormige canopies hangen
als losse eilanden boven de bezoekers. Doordat de banken en stoelen in een ovale vorm over de
ruimte verdeeld zijn, ontstaat er een divers lijnenspel. Van der Pol beaamt: ‘In de entreehal en in het
restaurant komen esthetiek en functionaliteit samen. Je hebt niet alleen een mooi plafond om naar
te kijken maar daarnaast kun je elkaar ook goed verstaan. De akoestische werking zorgt ervoor dat
het omgevingsgeluid wordt gereduceerd. Patiënten moeten in de entreehal en het restaurant echt
het gevoel hebben dat ze even weg zijn van hun kamer.’

Shockproof oplossing met metalen plafonds
Het ziekenhuis bevindt zich in het gaswinningsgebied. Daarom lag er voor Leeuwenkamp
Architecten een speciale opdracht. Het ziekenhuis moest aardbevingsbestendig gebouwd worden.
Hiervoor riep het architectenbureau de hulp in van Pieters Bouwtechniek. Een oplossing voor dit
vraagstuk bleek in het plafondsysteem te zitten. Van der Pol licht toe: ‘In dit gebied bestaat de
bodem uit kleigrond. Dit betekent dat er bij een aardbeving een verticale schokbeweging ontstaat.
Daarom is het plafondsysteem tegen de wand maar ook tegen de bouwconstructie bevestigd. Bij
een regulier plafond bestaat bij een aardbeving het risico dat het plafond naar beneden valt. Het
systeem komt dan los van de hoeklijn. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Het plafondsysteem
van Armstrong Ceiling Solutions bevat een speciale clip die voorkomt dat de plafondplaat naar
beneden kan vallen.’
Bij de kantoren ontwierp Leeuwenkamp Architecten een atrium met veel lichtinval. Het
ontbreken van een zijmuur vroeg hier om een maatwerkoplossing. Meinte-Jan van der Brug was
als projectcoördinator betrokken bij de nieuwbouw. ‘De kantoren en de gang zijn van elkaar
gescheiden door glas. Toch heeft het ontbreken van een wand hier niet gezorgd voor problemen
met de plafondinstallatie. Er werden rails geplaatst waar het plafond in gemonteerd is. Zo is ook
deze afdeling geheel aardbevingsbestendig.’
In alle verkeerszones van het ziekenhuis werden metalen plafonds gemonteerd. Hieronder vallen
de gangen, kantoren en wachtruimtes. De keuze voor een metalen plafond was een bewuste
volgens Van der Brug: ‘In het plafond is veel techniek weggewerkt. Er vinden regelmatig controles
en onderhoud plaats. Het plafond moet dus regelmatig geopend worden. Een regulier gipsplafond
beschadigt erg snel wanneer je dit openmaakt. In tegenstelling tot een metalen plafond dat veel
robuuster en duurzamer is. Bovendien worden ook hier de eisen voor geluidsabsorptie gehaald.’

Optimale lichtinval
Wie op toegangsweg richting het ziekenhuis rijdt, kan niet om het strakke, witte gebouwdeel
aan de linkerzijde heen. In dit deel van het ziekenhuis zijn op de begane grond de spreek-
onderzoekkamers gesitueerd. Van buitenaf zien passanten de gang met wachtplaatsen als een
lange strook met veel lichtinval. Opvallend is dat het metalen plafond hier diagonaal op de wand
steunt. Van der Pol hierover: ‘We wilden hier grote ramen plaatsen. De zonnestralen vallen zo op
het plafond dat het licht optimaal weerkaatst wordt. Dat zorgt voor een mooie lichtverdeling.’ Ook
hier geldt dat achter de plafondpanelen techniek werd weggewerkt. Volgens Van der Brug was
het een uitdagend proces om dit voor het gehele ziekenhuis uit te voeren. ‘In het ziekenhuis moet
de stroomvoorziening 24/7 gegarandeerd zijn. In geval van nood moet de techniek dus goed te
bereiken zijn. Dankzij de inspanningen van de architect, Armstrong Ceiling Solutions en Installateur
Eissink is dit uitstekend gelukt.’

1. De centraal geplaatste cirkelvormige canopies
hangen als losse eilanden boven de bezoekers.
2. Het Ommelander Ziekenhuis Groningen is
aardbevingsbestendig. 3. In alle verkeerszones
zijn metalen plafonds gemonteerd. 4. In de gang
met spreekkamers steunt het metalen plafond
diagonaal op de wand. 5. Het plafondsysteem
van Armstrong Ceiling Solutions bevat een
speciale clip die voorkomt dat de plafondplaat
naar beneden kan vallen • Foto’s Theo Galama.

2

3

4

5

PRAKTIJKCASE

49 ArchitectuurNLPraktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en ArchitectuurNL.

48-49_ozgarmstrong.indd 49 06-06-19 10:17

Gerelateerd