ArchitectuurNL 03 2019 – pag. 54

ArchitectuurNL 03 2019 – pag. 54

Door: | 29-04-2021

Transformer
Interieurs ontwerpen doen ze nog steeds, bijvoorbeeld van Italiaans
restaurant Old Scuola in Rotterdam. ‘De keuken wordt ook gebruikt voor
de productie voor de vele festivalcaterings van deze horecaondernemer.
Er is dus altijd reuring. Daarom hebben wij de keuken en het eetgedeelte
vermengd, zodat je een beetje het gevoel hebt van een Italiaanse
grootmoeder bij wie je in de keuken mag aanschuiven’, zegt Kalmeyer.
Daarom zijn de functies verdeeld over eetbars die haaks en parallel
aan de keuken zijn geplaatst. ‘Er is een programmatische verdeling
tussen een wijnbar en bars met kassa of uitgifte.’ De uitstraling is juist
eigentijds en grootstedelijk door gebruik van hoogwaardig granulaat en
strak metaal. Door het ontwerpen van een akoestisch landschap, een
slimme integratie van foampanelen, bleef de akoestiek beheersbaar. ‘Een
geluiddempend lichtpaneel, een soort kroonluchter eigenlijk, kan zakken
voor een lage akoestiek. Dat creëert meteen ook een intiemere sfeer.’
Voor dezelfde opdrachtgever ontwikkelde IWT de Old Scuola
Transformer, een flexibel en mobiel paviljoen dat kan worden ingezet
voor grootschalige catering. Het bestaat uit twee dozen van ongeveer
formaat zeecontainer. De bar wordt met een slimme scharnierconstructie
openvouwen tot een vijf keer zo groot paviljoen met een vaste schil, en
is van gerecycled plastic. De keuken gaat de hoogte in en klapt aan de
zijkant open. ‘Het kan relatief eenvoudig worden opgebouwd, afgebroken
en getransporteerd.’

Activisten
In 2018 was IWT een van de vier finalisten van het Next Step Program,
een ontwikkeltraject waarbij ‘jong en ondernemend ontwerptalent een
podium wordt geboden voor publiek, media en toonaangevende partijen
in de bouw’, aldus organisator BNA. Om alle aspecten van de architectuur

functioneert. ‘Dit betonnen rek heeft bovendien een flexibele invulling.’
Maar alleen het monumentale gebouw revitaliseren zou een gemiste
kans zijn voor IWT. Kalmeyer: ‘De omliggende wijk, feitelijk een
eilandje in de Maas, heeft gebrek aan sociale cohesie. Er is maar één
restaurantje. Welke bijdrage kunnen wij als architect leveren aan het
verbeteren van deze leefomgeving.’ Naast het renovatieontwerp werd
daarom een gebiedsvisie ontwikkeld voor het park als aanjager voor
stedelijke vernieuwing. ‘Eetbaar groen als sociale connector, het moet
een ontmoetingsplek worden met speelplekken, een voedselbos
en moestuinen. Een nog niet helemaal gedefinieerde ruimte die de
bewoners en basisscholen in de omgeving deels zelf kunnen invullen.
Maar we willen ook dat mensen van Katendrecht en de hele stad
hiernaartoe komen voor de eettuin en de horeca.’

7 8

heT park als
aanjager voor
sTedelIjke
vernIeuWIng meT
eeTbaar groen
als socIale
connecTor

54ArchitectuurNL Tekst Jeroen Junte

50-51-52-53-54-55_platform.indd 54 06-06-19 10:17

Gerelateerd