ArchitectuurNL 03 2019 – pag. 77

ArchitectuurNL 03 2019 – pag. 77

Door: | 29-04-2021

10 jaar geleden speurde architect Theo
Reitsema Google Maps af naar bestaande
huizen op prachtlocaties in en om Rijssen.
Theo: ‘De plek is voor mij verreweg het
belangrijkste, daarnaast keek ik of de huizen
geschikt zijn voor hergebruik. Drie huizen gaf
ik aan makelaars door: geef me een seintje als
die op de markt komen. Acht jaar later kwam
dit huis te koop, ik ging meteen kijken. Ik wist
wat ik hiervan kon maken en de omgeving
was betoverend. Binnen een uur was de koop
rond.’ Hij maakte meteen een ontwerp voor de
verbouwing, maar besloot er samen met zijn
vrouw interieurontwerper Stephanie Weitering
en hun twee kinderen wel eerst een jaar te
wonen om het huis en de omgeving te ervaren.

‘Je wilt toch niet dat je later spijt krijgt van sommige ontwerpbeslissingen.’
De ligging op een heuvel is goed benut: een buitentrap van verspringende betonnen platen leidt
naar de entree van de woning. Zwerfkeien naast de trap overbruggen het niveauverschil met de
inrit van de garage. Een van de dingen die tijdens het ‘proefjaar’ duidelijk werd, is dat wateroverlast
voorkomen moet worden. ‘Tijdens zware regenbuien liep er water in de kelder. Ik heb nu onder de
inrit een waterbuffering gemaakt, die prima voldoet.’ Een andere wijziging in het ontwerp na 1 jaar
was de keuze voor een naadloze witte gietvloer. ‘In de zomer kan het door het dikke bladerdek
anders te donker worden en zo zien we ook meteen als er insecten rondkruipen, er zijn hier veel
spinnen en teken.’ Dieren zijn zelfs van invloed op de voegbreedte tussen de red cedar gevellatten:
‘Babymuizen kunnen door spleten kruipen van minimaal 6 mm, en spinnen houden niet van breder
dan 5 mm. Dus heb ik gekozen voor voegen van 5,3 mm.’ De gevellatten zijn voorbehandeld met
olie, ‘zodat ze egaal grijs zijn en niet vlekkerig ontkleuren.’

THUIS BIJ

76-77-78-79_thuisbij.indd 77 06-06-19 10:20

Gerelateerd