ArchitectuurNL 03 2019 – pag. 78

ArchitectuurNL 03 2019 – pag. 78

Door: | 29-04-2021

‘Zo kunnen we de ruimte ook als een veranda
gebruiken. We hebben de wanden hetzelfde
bekleed als de buitengevels en de vloer met
dezelfde grijze natuurstenen als in de hal. Dit
zijn de ruimten die vaak open zijn naar buiten,
die worden sneller vuil. Eén wand heb ik zwart
gemaakt, daar kan je koffiezetten en eten
bereiden en is een Braaimaster/open haard,
die naar eigen ontwerp is gemaakt. Het grote
tafelblad van de eettafel is gemaakt van een
Wilhelmina beukenboom uit de Keukenhof.
Zo is hier een aparte eetkamer gemaakt, die
we vooral gebruiken in het weekend of als we
gasten hebben, het is een knusse ruimte, die
uitnodigt tot lang tafelen.

Achter de gevelbekleding en op het dak is een isolatiepakket van 26 cm aangebracht. Dit
resulteert in diepe neggen rond de vensters. Samen met de zwart gestuukte plint, geeft dit het
huis een robuust voorkomen. De westkant van het huis, die enkele meters is uitgebreid, heeft juist
een transparante gevel. De woonkamer heeft naar drie zijden glazen puien en door de ligging op
een heuvel is er vooral ’s winters een weids uitzicht en intensief contact met de natuur. Voor extra
daglicht is boven het kookeiland en op twee plaatsen in de gang is een lichtstraat gemaakt. ‘Om
het dak zeer stabiel te maken, is een voorgespannen strip in het houten dakbeschot aangebracht.
Daardoor kunnen we volstaan met vier verchroomde stalen kolommen van 38 mm doorsnede. We
hebben op het bureau met SANAA architects sinds hun Serpentine Pavilion een soort wedstrijdje,
wie de dunste kolommen toepast. Het is leuk om deze kennis met elkaar te delen en elkaar uit te
dagen. Dat het hier zo dun kon, heeft er, naast een zeer goede constructeur, ook mee te maken dat
ik dit huis voor mijzelf verbouw. Bij fabricage, vervoer en plaatsing zit ik er met mijn neus bovenop.’
Ook de bijna onzichtbare gordijnrails en ventilatiesleuven in het plafond dragen bij aan de
minimalistische uitstraling van de woonkamer. ‘De gordijnen hangen in kasten en gaan zelden
dicht. Het groen is hier ons gordijn, dat biedt voldoende privacy en zonwering.’ De indeling van
slaapkamers was goed en is behouden. Ook de badkamer was van goed formaat, maar is uiteraard
helemaal vernieuwd. Waar vroeger de keuken was, is nu een tuinkamer met een harmonicapui.

78ArchitectuurNL

met SANAA
ArchitectS
StrijdeN
we: wie kAN
de duNSte
kolommeN
toepASSeN?

76-77-78-79_thuisbij.indd 78 06-06-19 10:20

Gerelateerd