ArchitectuurNL 04 2016 – pag. 65

ArchitectuurNL 04 2016 – pag. 65

Door: | 29-04-2021

De Graaf Florisstraat in het centrum van
Rotterdam heeft brede stoepen met grote
platanen (afb. 2). De hoge huizen van bijna
100 jaar oud bestaan vaak uit meerdere
appartementen, soms 3 of 4 per huis, waarvan
de bovenste verdieping – typisch Rotterdams
– wordt gedeeld door de bovenwoningen. Zo
ook bij het appartement dat architect Maarten
Polkamp in 2005 kocht, een hele tweede en
een halve vierde verdieping (11). Polkamp:
‘Direct na mijn afstuderen in Delft begon ik mijn
eigen bureau. Met hulp van mijn ouders kon ik
dit appartement aankopen. Ik ging eerst wonen
op de vierde verdieping, terwijl ik de tweede
verbouwde tot woon- en werkruimte. De kamer
aan de straat werd het kantoor voor mijn
bureau Personal Architecture (P·A).’
Bij de verbouwing heeft Polkamp een
sterk contrast gemaakt tussen de – deels
gereconstrueerde – art-nouveau-ornamentiek

in de stucplafonds en deuren en de strakke vormgeving van nieuwe elementen. ‘In de middenbeuk
heb ik een donkergrijs volume geplaatst als kast en separatie tussen voor en achterkamer. Door
een inkeping tussen dit volume en de wanden en plafonds eromheen, maak ik het optisch los van
de oude schil.’ (1) Bij de nieuwe badkamer tussen voor- en achterkamer in de zijbeuk is dit effect
nog sterker (6).
‘Tussen de voor- en achterkamers zaten oorspronkelijk schuifdeuren. Eén paar heb ik in een wand
teruggevonden en hergebruikt, de andere heb ik tweedehands gekocht. Ook handvaten voor
vensters en deuren zijn tweedehands, en sluiten aan bij de oorspronkelijke stijl van de woning. In
een wand vond ik achter stucwerk ook nog een originele deur terug, de geprofileerde omlijsting
ontbrak en heb ik laten namaken van de andere deurlijsten.’
Doorbraken in de wanden tussen midden- en zijbeuken verbinden de leefruimtes met elkaar. De
doorlopende houten vloer versterkt de eenheid. ‘Ik was eerst van plan om een Bruynzeel vloer te
nemen, maar omdat die uitsluitend in tegels wordt geleverd heb ik een timmerman gevraagd om losse
latjes van 20 x 2 cm te leggen. Dat was uiteindelijk twee keer zo goedkoop en het effect was dat het

6

5

3 4

echt een doorlopend vlak werd. De latjes
heb ik geschuurd, maar niet helemaal vlak
gemaakt. Er zit een beetje reliëf in de vloer
die erg prettig aanvoelt met blote voeten.’ (1)
De woning moest ook thermisch verbeterd
worden. Overal is dubbel restauratieglas
toegepast. ‘Dat is zonder glaslatten in de kit
gezet waardoor de schuiframen nog steeds
open kunnen en het raam er van binnenuit
authentiek uit blijft zien. De glas-in-lood
bovenlichten heb ik enkel gelaten, anders
verdwijnt de charme.’
De eerst geplaatste spiraalradiatoren
gaven te weinig warmte. ‘Ik heb die nu
vervangen door Bisque ledenradiatoren,
erg duur, maar wel prachtig!’ (3 en 4)

THUIS BIJ

64-65-66-67_thuisbijmaarten.indd 65 22-08-16 14:58

Gerelateerd