ArchitectuurNL 04 2016 – pag. 67

ArchitectuurNL 04 2016 – pag. 67

Door: | 29-04-2021

Nu is het een volledige woning, aanvankelijk was een deel kantoor. ‘De voorkamer werd te krap voor
drie man en de achterkamer werd ook met werkplekken ingericht. Zo hield ik nog minder woonruimte
over. Toen mijn buurman mij zijn appartement te koop aanbood, precies zo een als ik had met een
hele tweede en halve vierde verdieping, hoefde ik niet lang na te denken. Nog voor de koopakte
was gepasseerd, verbouwde ik eerst die vierde verdieping tot appartement voor verhuur, want die
inkomsten had ik nodig voor mijn hypotheek. Daarna verbouwden we de tweede verdieping tot
kantoor.’
Na verhuizing van het kantoor naar het buurpand, kon Polkamp eindelijk het hele appartement
als woning gebruiken. De topverdieping werd nauwelijks meer gebruikt en werd steeds meer een
rommelzolder. Toen Polkamps vriendin bij hem introk, voelden ze wel weer de behoefte om de
vierde verdieping ook te gebruiken. ‘We hebben beneden een prima slaapkamer en badkamer
(5), dus als we de vierde verdieping werkelijk intensiever wilden gaan gebruiken, moest er boven
wel iets speciaals gebeuren.’ En dat is zeker gebeurd. De ruimte op de vierde verdieping, die
binnendoor via twee trappen bereikbaar is, heeft een complete transformatie ondergaan tot
slaapverdieping met wellness voorzieningen. Alle dragende wanden zijn verwijderd, en in het
midden is een blok geplaatst met eikenhouten delen bekleed (7). Het lage deel van het element

krabhuis.nl

9

10

biedt plaats aan een bed, installaties en een ligbad; in het hoge deel is een sauna en een
stoomcabine. ‘Er waren aan de achterzijde al grote vensters (9), aan de zijkant heb ik nog een
Veluxvenster toegevoegd, dat door de scharnier aan de bovenkant zo openklapt dat je vrij uitzicht
hebt. Zo kunnen we vanuit het bed, het bad en de sauna (via een panoramavenster) volop genieten
van het uitzicht op de skyline van Rotterdam.’
Een interne trap leidt naar het dakterras. Het terras is bekleed met hergebruikte hardhouten
delen (10). ‘Die hebben ooit als beschoeiing aan de havenkade gezeten. Je kunt nu nog
wormgangen zien in het hout, die tekening in het hout vind ik intrigerend.’ Aan de twee zijden die
uitzicht bieden op het centrum van Rotterdam heeft Polkamp een verhoogde bak gemaakt met
een mos sedum begroeiing. ‘Ik wilde geen hek neerzetten vanwege het uitzicht, die brede bak
doet dienst als borstwering, het voorkomt dat bezoekers te dicht naar de dakrand gaan staan.’ De
andere twee zijden grenzen aan een plat dak, een half transparant kastanjehouten hekje vormt
hier de afrastering. Het dakterras ligt zeer vrij, hoger dan de huizen in de directe omgeving en pas
vele huizen verderop is nog een dakterras gemaakt. Een in het dakvlak verzonken jacuzzi is de

parel op de kroon van het terras, liggend in
warm borrelend water kan je hier ongestoord
genieten van de skyline van Rotterdam (8).
Is Polkamp nu helemaal klaar met verbouwen
aan zijn huis en kantoor? ‘P·A werkt nu ruim
zes jaar met 4 tot 6 mensen op dit adres. We
zijn nu op zoek naar een bestaand gebouw
om te herontwikkelen tot (onze) kantoorruimte,
woonruimte, sport- en horecavoorzieningen.
Omdat we ons juist in die richting verder willen
ontwikkelen, wordt dat een showcase van ons
eigen werk.
Maar ik ben niet van plan om naar een nieuwe
woning te vertrekken, vooral die bovenste
verdieping en het dakterras zijn zo uniek, die
zal ik niet snel ergens anders vinden!’

67 ArchitectuurNLTekst Jacqueline Knudsen Fotografie Ossip van Duivenbode en Jacqueline Knudsen

11

64-65-66-67_thuisbijmaarten.indd 67 22-08-16 14:58

Gerelateerd