ArchitectuurNL 04 2017 – pag. 20

ArchitectuurNL 04 2017 – pag. 20

Door: | 29-04-2021

3

soort kijkgaten in de gevel, zodat je meer
privacy binnen hebt. Het was de bedoeling dat
die ad random verspreid aangebracht zouden
worden voor de ramen, maar de timmerman
met een vrije geest heeft er toch een soort
patronen in gemaakt. Deze actie hebben we
omarmt.’

Open plattegrond
Door de verschillende richtingen in de
plattegronden ontstaat een dynamische
ruimtelijkheid. In het souterrain is een grote
open entreeruimte met chill-/speelplek. Tegen
de achterwand zijn bergruimten voor jassen,
sportkleding, de hond en de was. Een schuine
trap loopt naar de keuken op de begane grond.
Een open haard ligt centraal tussen woonkamer
en eetkeuken. Samen met de schuine trap naar
de verdieping vormt de haard een sculptuur
die de verder open woonvloer breekt. Vanuit
de eetkeuken kan men langs twee kanten
de woonkamer betreden, via een luie of een
gewone trap. ‘Die open plattegrond en een
centrale open haard was een expliciete wens
van de opdrachtgevers. Ook in het eerste huis
dat we voor deze opdrachtgevers ontwierpen
in IJburg hebben we dat toegepast. En in
beide huizen zoeken we een contrast met de
omgeving: in IJburg een grote gebogen rieten
kap tussen alle rechthoekige nieuwbouw in
beton en baksteen. In Haarlem juist strakke
vormen in keramiek tussen de gestucte
eclectische villa’s.’
Op de eerste verdieping bevinden zich de
ouderslaapkamer met eigen badkamer en walk-
in closet en een werkkamer met balkon. Op
de bovenste verdieping zijn de kinderkamers,
een prinsessenbalkon en een gezamenlijke
badkamer.

Voor zijn ontwerp van de Villa Euverman heeft
Joep Mollink in 2016 De Lieven de Key Penning
gewonnen, een prijs van de stad Haarlem die
bijzondere prestaties van ontwerpers beloont.

Projectgegevens
Locatie: Prinsenbolwerk 3, Haarlem.
Opdrachtgever: familie Euverman. Architect:
MOPET architecten, Joep Mollink. Aannemer:
Aannemingsbedrijf ATB. Constructeur: Bouwhuis
bouwtechniek. Landschapsarchitect: Copijn
S. Rombout. Tuinontwerp: Groene Kikker.
Gevelelementen: Petersen Tegl. Oplevering:
2016.

3. De noordoostgevel staat tegen de kavelgrens.
Aan deze zijde bieden de vensters uitzicht op
de singel. 4. De keramische elementen hebben
een afmeting van 528 mm x 170 mm x 37 mm.
De elementen met de kijkgaten zijn speciaal
voor dit project gemaakt. 5. Smalle noordwest
gevel. De oude betonnen fundamenten van de
school zijn gestuct. 6. Aan de zuidwestzijde
grenst een groot terras aan de woonverdieping.
In het schuine overstek zit een badkamer op de
1e verdieping en een balkon op de 2e verdieping.
7. Op de zuidwesthoek leidt een trap naar de
hoofdentree in het souterrain. 8. De kijkgaten
voor de vensters op het westen. 9. Plattegronden
en doorsnedes. 10. Doorzicht vanuit de
eetkeuken naar de zitkamer. De trappen naar
souterrain en verdieping steken schuin in de
kamer • Foto Jeroen Musch. 11. De nieuwe villa
ligt in een groen park aan de singel. 12. Het
herontwikkelingsplan van MOPET uit 2013, met
daarin gemonteerd de nieuwe villa.

4

6

5

20ArchitectuurNL Tekst en fotografie Jacqueline Knudsen

18-19-20-21_villahaarlem.indd 20 28-08-17 14:15

Gerelateerd