ArchitectuurNL 04 2017 – pag. 26

ArchitectuurNL 04 2017 – pag. 26

Door: | 29-04-2021

5. Interieur van de twee aaneengeschakelde
grote zalen. 6. Ronde hoek met houten
kolommen en gestucte luifel. 7. Foyer naast de
grote zalen. 8. Het paviljoen in aanbouw tussen
de historische gebouwen op het landgoed: het
Chateau, de Pachthof en de hoeve uit 1668.
Rondom de hoeve en het paviljoen is een nieuwe
tuin aangelegd. In de toekomst wil Oostwegel
op het zandveld aan de overzijde van de weg
een wijngaard aanleggen. Rechts het kerkdorp
Houthem • Foto Air Vision.

6

7

8

5

inderdaad een ruim uitzicht op het chateau, de
grasweide en de hoeve.

Materialen
De constructie bestaat uit 185 stalen kokers,
die aan binnen- en buitenkant zijn omkleed
met Siberisch larikshout. Tussen de lariks
kolommen in de gevel zijn bij de publieksdelen
overwegend glaspuien aangebracht en bij de
personeels- en opslagruimten vooral multiplex
panelen. Het mulitplex heeft vrijwel exact
dezelfde kleur als de kolommen.
De luifel is opgebouwd met houten
draagbalken en gestuct in een zachtgele
kleur die mooi past bij de mergelsteen in de
gevels van de naastgelegen boerderij. De
vloeren en plinten zijn uitgevoerd in donkere
hardsteen. ‘De materialen en kleuren zijn
geïnspireerd op het omliggende Limburgse
land: mergel, hardsteen en eikenhout,’ aldus
Houben. Wanden zijn met donkerrode stuc,
zwart geverfd hout en met geelkleurig leem
afgewerkt. De donkere warme kleuren, de
zorgvuldige detaillering en het losse meubilair
van o.a. Piet Hein Eek, Roderick Vos, Jean
Prouvé en Françoise Oostwegel dragen bij aan
de rustieke sfeer.

Multifunctioneel
De drie multifunctionele ruimtes, respectievelijk
226, 226 en 52 m2, kunnen zowel los als
gecombineerd gebruikt worden. Samen met
foyer en lobby (samen 250 m2) en een grote
keuken (130 m2) lenen ze zich voor een grote
variëteit aan bijeenkomsten en evenementen.
Voor break-out sessies of kleinere meetings is
de monumentale hoeve in samenwerking met
HVN Architecten zorgvuldig gerestaureerd.
Naast kleine vergaderzalen biedt de hoeve
ruimte aan een koffiebar en lunchrestaurant.
De hoeve heeft hiermee een nieuwe publieke
functie voor het dorp gekregen.

Projectgegevens
Locatie: Joseph Corneli Allée 1, Valkenburg aan de Geul. Opdrachtgever: Landgoed Corneli II.
Architect: Mecanoo architecten (nieuwbouw, renovatie, tuin). Restauratiearchitect: HVN Architecten.
Adviseur constructies: Palte. Adviseur installaties: Huygen. Adviseur bouwfysica: DPA Cauberg
Huygen. Aannemer: Bouwbedrijf van de Ven. Bruto vloeroppervlakte nieuwbouw: 1300 m2.
Bruto inhoud nieuwbouw 5200 m3. Realisatie 2016-2017. Programma: congresruimte met drie
multifunctionele zalen, foyer en lobby 250 m2, keuken 130m2; renovatie boerderij 495 m2. Totale
investering € 11.100.000, waarvan € 6.700.000 voor de nieuwbouw en € 4.400.000 voor de renovatie.

26ArchitectuurNL Tekst Jacqueline Knudsen Fotografie Etienne van Sloun, Mecanoo en Jacqueline Knudsen

24-25-26_paviljoenstgerlach.indd 26 28-08-17 14:27

Gerelateerd