ArchitectuurNL 04 2017 – pag. 33

ArchitectuurNL 04 2017 – pag. 33

Door: | 29-04-2021

‘Silent building’ zo noemt Vilton zijn totaalaanpak van geluid in
gebouwen. Het concept werkt het meest efficiënt als de akoestisch
ingenieurs van Vilton vroeg in het bouwproces betrokken worden. Vilton
kan dan materialen zelf op maat ontwerpen, assembleren en op de
bouwplaats monteren. Achteraf akoestiekproblemen oplossen is vaak
veel lastiger, maar door Viltons brede aanbod aan akoestische materialen
is dit doorgaans toch mogelijk. De volgende praktijkvoorbeelden laten
dat goed zien.

Foyer Atlas Theater
Het in 2016 geopende Atlas Theater in Emmen is gebouwd door Dura
Vermeer. In het ontwerp van de Deense architect Henning Larsen en de
Nederlandse Van den Berg Groep liepen de aluminium gevelpanelen op
de buitenwand door in het interieur van de foyer om de ruimte optisch te
vergroten. De aannemer voorzag echter dat de combinatie van veel glas,
harde wanden en plafonds slecht zou uitpakken voor de akoestiek in de
foyer. Vilton die eerder al de trillingsisolatie van vloeren en wanden in de
theaterzalen had geleverd, werd benaderd om een akoestische oplossing
te bedenken passend binnen het architectonisch ontwerp.
Viltons akoestische specialist adviseerde meer absorptie om de nagalm
te dempen. Daarop ontstond het idee om de aluminium panelen in de
foyer te vervangen door akoestische panelen in dezelfde kleuren en
patronen als de aluminium gevel. Vilton Engineering heeft vervolgens
een berekening gemaakt van het benodigde dempend oppervlak,

waarna het idee is uitgevoerd door Viltons servicedienst. Op de wand zijn
de Viltsonic akoestische wandpanelen bevestigd, bekleed met versterkt
wolvilt in zwart, wit en grijstinten. Dankzij deze esthetisch verantwoorde
oplossing geheel in lijn met wat de architect heeft bedacht, is de foyer nu
een prettige plek om te verblijven.

Sporthal St. Antonius Ziekenhuis
Werd in Emmen de akoestiek nog voor de oplevering verbeterd, vaak
wordt een storende nagalm pas na klachten van gebruikers ontdekt. Dit
was het geval bij de sportruimte van Fysiotherapie in het St. Antonius
Ziekenhuis locatie Utrecht, die in 2013 ‘balproof’ is opgeleverd. Een
betonnen bak isoleert de trillingen van de vloer, maar door veel beton
rondom bleek de ruimteakoestiek in de praktijk niet optimaal. Vooral
tijdens groepsinstructies voor revalidatiepatiënten klaagden zowel
medewerkers als de patiënten over de slechte verstaanbaarheid, die
te wijten was aan een lange nagalmtijd. Het ziekenhuis benaderde
verschillenden partijen voor advies. De akoestiekspecialisten van
Vilton kwamen uiteindelijk met de beste oplossing. Deze bestond
uit geluiddempende Vilton Isonic plafondplaten en sfeervolle
geluiddempende wandpanelen met daarop afbeeldingen die het
revalidatieteam zelf had gekozen. Anneke Swenker, coördinator
Faciliteiten & Vastgoed St. Antonius Ziekenhuis en lid van het bouwteam,
is erg tevreden met de gerealiseerde oplossing: ‘De akoestiek voldoet
nu helemaal aan onze wensen en de ruimte zelf is er enorm op vooruit
gegaan. Het plafond kende veel obstakels, maar de servicemonteurs
van Vilton hebben een mooi, symmetrisch plafond gerealiseerd. En dat
zonder boren of zagen.’

Leslokalen HAN
Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij transformatieprojecten kan
opeens een akoestisch probleem ontstaan. De parkeergarage van het
Gymnasion aan de Heyendaalseweg in Nijmegen is onlangs verbouwd
tot een hypermoderne locatie voor de faculteit Sport en Bewegen van
de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Op de verdieping boven de
voormalige parkeergarage is het Radboud Sportcentrum gevestigd. Om
ongewenste trillingen van de bovenliggende sportzalen in de leslokalen
te voorkomen, waren ingrijpende isolerende maatregelen noodzakelijk.
Ontkoppelen van de vloer van de bestaande sportzalen bleek vanwege

3 4

1 en 2. Om de nagalm in de foyer van het nieuwe Atlas Theater in Emmen te
dempen zijn in plaats van aluminium panelen uit het ontwerp, akoestische
panelen toegepast in dezelfde kleuren en patronen als de aluminium gevel
buiten. Visueel blijft het oorspronkelijk architectonisch ontwerp, waarbij de
buitenwand doorloopt in de foyer, op deze manier gehandhaafd. 3 en 4.
Door het vele beton rondom was de ruimteakoestiek in de sportruimte van
Fysiotherapie in het St. Antonius Ziekenhuis locatie Utrecht niet optimaal.
Medewerkers en patiënten klaagden over slechte verstaanbaarheid.
Aangebrachte geluiddempende plafondplaten en fotopanelen op de wand
zorgen nu voor een betere akoestiek en meer sfeer.

33 ArchitectuurNL

PRAKTIJKCASE

32-33-34-35_akoestiekvilton.indd 33 28-08-17 15:09

Gerelateerd