ArchitectuurNL 04 2018 – pag. 14

ArchitectuurNL 04 2018 – pag. 14

Door: | 29-04-2021

10

van architectenbureau HMADP the Hinge gebouwd, als scharnier tussen beide kantoorcomplexen.
In 2012 volgt de prijsvraag voor een nieuw hoofdgebouw, omdat het oude niet meer aan de eisen
voldoet. In 2014 start de sloop van de lage vleugels en een deel van de Hinge, gevolgd door de
bouw van het nieuwe hoofdgebouw (the New Main) en een nieuwe vleugel tussen de Hinge en
de nieuwbouw (the New Hinge), beide naar ontwerp van Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners
architecten. De nieuwbouw is in juni 2018 voltooid.

Waterbekkens
Het zal nog tot 2020 duren voor het hele project af is: na verhuizing van de medewerkers naar
de nieuwbouw (najaar 2018) wordt de oude kantoortoren laag voor laag gesloopt. Daarna worden
de enorme waterbekkens (16.275 m2) rond de nieuwbouw voltooid en met water gevuld. De
waterbekkens bevinden zich van de straat af gezien boven ooghoogte. Voorbijgangers zien wel het
water dat continu langs de buitenwanden uit de bekkens stroomt.
Een grote spiegelende RVS luifel kraagt 19,5 meter uit de gevel en markeert de hoofdentree. In
de toekomst doorsnijdt de entree het water. Via een flauwe hellingbaan onder de luifel daalt de
bezoeker af naar de 6 meter hoge entreehal. In de entreehal moet een glanzende wandbekleding
met reliëf de suggestie wekken dat ook hier het water langs de bekkens stroomt. Daarboven is
veel glas en op het plafond zijn de kleuren aangebracht uit de vlaggen van de 38 Europese landen
waarvoor de patenten worden onderzocht en verleend op dit octrooibureau. Vanuit de entreehal
leiden twee royale trappen naar de mezzanines waar een restaurant en vergaderzalen zijn. Op
dit niveau staat men straks oog in oog met het wateroppervlak. Rechtdoor kan men vanuit de
entreehal via een gang met glasdak – straks onder het water door – naar the New Hinge, een
gebouw met o.a. sportvoorzieningen, vergaderzalen en restaurant. Het interieur van de vijflaagse
kleurrijke New Hinge is rijkelijk voorzien van groenvoorzieningen.

Slanke kantoorschijf
The New Main is een enorme glazen schijf van 156 meter lang, 107 meter hoog en 25 meter diep.
Zonder de buitenste glasgevels is het gebouw grotendeels zelfs krap 15 meter diep. Een staalskelet
vormt de kern van het gebouw. De vijflaagse onderbouw is opgebouwd uit HD stalen spanten
van 18 bij 6 meter. Daarop is een zeer slank staalskelet gemonteerd van 22 verdiepingen. Er zijn
Slimline verdiepingsvloeren toegepast, een licht, prefab vloersysteem dat plafond, installatieruimte
en topvloer integreert. De betonnen elementen maken kolomvrije overspanningen van ruim 12
meter mogelijk.
Aan de zuidoostzijde is, vanwege de uitspringende bouwvolumes van o.a. de twee kernen, de
ruimte tussen de dubbele gevel ruim 7 meter diep. In de spouw zijn grote plantenbakken (in
totaal 2300 m2) en geperforeerde panelen gehangen, die schaduw moeten brengen. Aan de
noordwestkant is er 2,5 meter ruimte tussen de glasgevels.

4. De zuidoostzijde met the New Main, the
New Hinge en the Old Hinge • Foto Jacqueline
Knudsen. 5. Opbouw met functies. 6. Impressie
van the New Main en rechts the New Hinge
weerspiegeld in de toekomstige waterbekkens
• Ateliers Jean Nouvel – Dam & Partners
Architecten. 7. De trap in de New Hinge is
omgeven door een tropische tuin • Foto Josine
Crone. 8. Overzicht van de constructie. 9 en 10.
Entreehal met mezzanine en stalen spant • Foto’s
John Lewis Marshall. 11. Vanuit de entreehal gaat
men via een gang onder het waterbekken door
naar de New Hinge. 12. De imposante RVS luifel
steekt door het waterbekken en de gevel heen in
de entreehal • Foto’s Jacqueline Knudsen.

4

5

6

14ArchitectuurNL

12-13-14-15-16-17_epo.indd 14 27-08-18 15:08

Gerelateerd