ArchitectuurNL 04 2018 – pag. 71

ArchitectuurNL 04 2018 – pag. 71

Door: | 29-04-2021

65

4

3

ArchitectuurNLTekst Jacqueline Knudsen Fotografie Adam Letch en Jacqueline Knudsen

THUIS BIJ

Rieteiland-Oost in de Amsterdamse wijk IJburg
ligt pal aan het Diemerpark. In een duinachtig
landschap, aangelegd naar ontwerp van Buro
Lubbers, staan vrijstaande huizen. Ontwerper
Cynthia Sombogaard (foto 4) realiseerde haar
eigen huis op een zelfb ouwkavel op het eiland.
‘We woonden in Het Kasteel van Studioninedots
bij het Science Park in Amsterdam en zochten
een ruimere woning. We dachten niet direct aan
IJburg, maar we waren zeer gecharmeerd van
de mooie aanleg van Rieteiland-Oost en wisten
er een ruime kavel van 480 m2 te bemachtigen.
Ik ontwierp eerst een voor mijn gezin ideale
interieurindeling en vervolgens heb ik, met
hulp van twee bouwkundigen, het exterieur
eromheen ontworpen’, legt Sombogaard haar
werkwijze uit.
Die ideale indeling bestaat uit twee vleugels
in een L-vorm, die de tuin omarmen (1). De
gevels zijn open en transparant naar de tuin,
en gesloten aan de andere zijden (5). ‘Ik zocht

een onderhoudsarme strakke gevelbekleding met toch een levendige tekening erin. Zo kwam ik op
Porcelanosa tegels, die ik ook in interieurs heb toegepast.’ In verband met de donkere kleur van de
tegels – bruin met kleurnuances – is de gevel geventileerd, om al te grote opwarming en uitzetting
in de zon te voorkomen.
De tuinzijde biedt een verrassend contrast: hier zijn de gevels heel transparant, grote puien in
aluminium en glas laten binnen en buiten volledig in elkaar overlopen. Door het glas en de L-vorm
hebben bijna alle ruimtes visueel een directe verbinding met elkaar.
In de oksel van de L vormt een vide het hart van het huis (3 en 9). Vanuit de vide loopt de routing
langs de glazen tuingevels naar alle andere ruimtes. De verkeersruimte vormt op de begane grond
onderdeel van de aangrenzende ruimtes. ‘Ik wilde geen gesloten gangen in mijn huis. Beneden is
er helemaal geen gang. Alle ruimtes staan in open verbinding met elkaar.’ Het resultaat is een heel
lichte woning met open structuur.
In de straatvleugel heeft Sombogaard haar interieurbureau aan huis. ‘Mijn huis is meteen mijn
visitekaartje, ik kan hier mijn klanten ontvangen en veel materialen, armaturen en meubilair laten

70-71-72-73_thuisbij.indd 71 27-08-18 15:16

Gerelateerd