ArchitectuurNL 04 2018 – pag. 72

ArchitectuurNL 04 2018 – pag. 72

Door: | 29-04-2021

zien.’ Met een in de wand verzonken schuifdeur kan het kantoor worden afgescheiden van de
belendende zitkamer. De zitkamer is met zijn afmetingen van 5 bij 5 meter bescheiden (6), maar
voelt toch ruim door de visuele verbinding met de omgeving.
Veel ruimer is de keuken annex eetkamer in de andere vleugel. Het maatwerk meubilair in de
keuken is bekleed met gepolijst marmer en notenhout. Een staalconstructie ondersteunt het
ogenschijnlijk zwevende keukenblok (10). De hele begane grond heeft een marmeren vloer.
‘Maatwerk, natuursteen en verlichting zijn drie speerpunten in mijn ontwerpen. In dit huis heb ik alle
drie ten volle kunnen toepassen.’ LED-verlichting is geïntegreerd in wanden en plafonds, daarnaast
vormen enkele design hanglampen echte eyecatchers in het interieur, bijvoorbeeld de lamp Bolle
(Giopato & Coombes) boven de eettafel en de kroonluchter Mesh (Luceplan) in de vide (8 en 9).
Ook op de verdieping vormt de vide het hart, met rondom een glazen balustrade. Op deze
verdieping zijn enkele ruimten wel met vaste wanden gesloten. Naast een open speelkamer in de
straatvleugel zijn twee kinderslaapkamers en een badkamer gesloten. In de andere vleugel grenst
aan de ouderslaapkamer annex badkamer een groot balkon. ‘Dat balkon dient voornamelijk als
beschutting voor het terras eronder, verder gebruiken we het niet.’
De treden van de trap naar de tweede verdieping hangen aan de zijgevel van het huis en lijken
te zweven in de vide (9). Een glasplaat van vloer tot plafond zorgt voor een bijna onzichtbare
doorvalbeveiliging. Op de tweede verdieping is een gastenverblijf met slaap- en badkamer en een
dakterras met een weids uitzicht. Op de verdiepingen zijn lichte gietvloeren toegepast.
Wanneer de grote schuifpuien open staan, wordt de tuin echt een buitenkamer. De gevlinderd
betonnen vloeren van het terras liggen op precies hetzelfde niveau als de natuurstenen vloeren
binnen. Hetzelfde principe is toegepast op het balkon en het dakterras. ‘Die samensmelting van

binnen en buiten heb ik nog versterkt door
op de begane grond het niveauverschil van
twee treden, door te laten lopen in de tuin (7).
Op de verdieping loopt de glazen balustrade
van de vide door in de balustrade van het
balkon. Zulke details vind ik erg belangrijk’. Een
ander detail waar ze trots op is, is de glazen
strook in de gevel tussen de begane grond en
verdieping bij de vide. De gevelbouwer wilde
dit vlak aanvankelijk alleen invullen met een
dichte plaat, maar is uiteindelijk gezwicht voor
de wensen van de ontwerper (1 en 3).
Nu ze er een jaar woont met haar man en
kinderen concludeert Sombogaard: ‘Als
ontwerper ben ik erg gelukkig met deze villa,
maar zeker ook als bewoner’.

72

7

8 9

10

70-71-72-73_thuisbij.indd 72 27-08-18 15:16

Gerelateerd