ArchitectuurNL 04 2019 – pag. 43

ArchitectuurNL 04 2019 – pag. 43

Door: | 29-04-2021

Serving en safety. Rondom die belangrijke
pijlers ontwierp architect Sander Griffioen
het nieuwe KLM-trainingscentrum 203X. Het
bestaande pand werd gerestyled maar ook
uitgebreid met verschillende trainingsruimtes.
Jaarlijks krijgen duizenden korpsleden en
nieuw personeel hier hun trainingen. In de
vliegtuigsimulatoren kunnen noodsituaties
op realistische wijze worden nagebootst. Een
serieuze aangelegenheid waarbij commando’s
opgevolgd moeten worden. “Hinderlijk
omgevingsgeluid of nagalm zijn dan uit den
boze”, vertelt Griffioen. “Ik zocht naar een
plafond- en wandoplossing met de perfecte
akoestische prestaties. Maar ook op esthetisch
vlak had ik de nodige wensen. Armstrong
Ceiling Solutions bleek een uitkomst.”

Vliegtuigstrepen
Het trainingscentrum 203X is in een U-vorm
gebouwd. In de linkervleugel is de entree
gevestigd. Bezoekers worden hier geheel in
KLM-stijl ontvangen. De felblauwe wand met
patrijspoorten symboliseert het zijaanzicht
van een vliegtuig. Ook aan het plafond is
gedacht. Griffioen legt uit: “In dit pand krijgen
duizenden korpsleden hun jaarlijkse training.
Het was aan mij om hier een functioneel en
toekomstbestendig gebouw van te maken. In
mijn ontwerp is veel ruimte voor thematiek.
De schuine lichtlijnen in het plafonds bij de
entree symboliseren de condensstrepen van
vliegtuigen die zich aftekenen tegen de lucht.
De lampen liggen als het ware in het plafond
verzonken. Dankzij de blindbox van Armstrong
Ceiling Solutions kun je de techniek integreren
in het installatieprofiel. Hierdoor onttrek je
lelijke bedrading aan het oog en kun je een
mooie afwerking creëren.”

In de wolken
Via de ontvangstruimte worden de cursisten
naar de trainingsruimtes geleid. Deze ruimte
dient als visitekaartje. Ook hier komen bekende
luchtvaartthema’s terug. Zo is de koffiecorner
geïnspireerd op de KLM-huisjes die passagiers
ontvangen na een vlucht. Griffioen hierover:
“In dit vertrek maken we ook een knipoog
naar de vliegwereld. Maar bovenal ligt hier
de nadruk op ontspannen. Even ontstressen

voordat je een intensieve training in gaat. Er
was ruimte voor wat speelsheid. Het plafond
kenmerkt zich door een afwisseling tussen
hoogte en diepte. De vier ronde canopies
hangen op verschillende hoogtes als cirkels
boven de hoofden van de bezoekers. Als een
wolkenveld. Het zorgt voor wat extra dynamiek.
Naast het esthetische element hebben de
canopies ook nog een akoestische werking.
Omgevingsgeluid wordt perfect gefilterd.”

Goed voorbereid
Voor de theorieruimtes opteerde Griffioen
voor een wat meer ingetogen stijl. Volgens
hem kan de wijze waarop je architectuur
toepast grote gevolgen hebben voor
iemands gemoedstoestand. “Ik probeer bij
mijn ontwerpen altijd rekening te houden
met de factor emotie. Zo zit er bijvoorbeeld
een groot verschil tussen het ontwerp van
de pre- en debriefing room. De prebriefing
room ademt helemaal de sfeer van een
vliegtuig om de cursisten maximaal voor te
bereiden op de praktijktraining die volgt in
de vliegtuigsimulator. De curved canopies
zijn hier op een inventieve wijze toegepast:
door de bolling wordt een vliegtuiginterieur
gesimuleerd. De praktijktraining is een intense

ervaring. Daarom is de debriefing room sober
ingericht. Vaak volgen hier nog aanvullende
tests. Deelnemers moeten dan niet afgeleid
worden door elementen in de ruimte.”

Houtlook
Blikvanger van 203X is de nieuwe
praktijktrainingshal aan de rechtervleugel.
Twee vliegtuigsimulatoren sieren de ruimte. De
KLM-rompen op ware grootte zijn afkomstig
van echte vliegtuigen. Volgens Griffioen is in
deze trainingshal een goede akoestiek van
groot belang. “In deze ruimte worden serieuze
praktijkcases nagebootst. Daar is afleiding in
de vorm van omgevingsgeluid niet wenselijk.
In samenspraak met Armstrong Ceiling
Solutions hebben we hier gekozen voor een
geperforeerde staalplaten wand. Dit zorgt voor
een perfecte akoestiek in deze grote ruimte.
Ook in esthetisch opzicht is er meegedacht. Het
verkeersgedeelte van de trainingshal vormt een
aparte zone door toepassing van afwijkende
materialen. Bij de plafonds wilde ik één geheel
met het houten trappenhuis. De plafonds met
houtlook maken het geheel helemaal af. Dankzij
het goede meedenken van Armstrong staat er
nu een trainingscentrum waar iedereen trots
op is.”

1. De schuine lichtlijnen in het plafond bij de entree symboliseren de condensstrepen van vliegtuigen die zich aftekenen tegen de lucht. 2. De vier ronde
canopies hangen op verschillende hoogtes als cirkels boven de hoofden van de bezoekers. Als een wolkenveld. 3. Een geperforeerde staalplaten wand zorgt
voor een perfecte akoestiek in de praktijktrainingshal. 4. De plafonds met houtlook maken het geheel helemaal af. 5. Volgens architect Sander Griffioen is in
deze trainingshal een goede akoestiek van groot belang.

5

43 ArchitectuurNLPraktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en ArchitectuurNL.

Praktijkcase

42-43_armstrong.indd 43 27-08-19 13:11

Gerelateerd