ArchitectuurNL 04 2019 – pag. 72

ArchitectuurNL 04 2019 – pag. 72

Door: | 29-04-2021

Ruimtelijk evenwicht

Dit vogelobservatorium is parametrisch en
landschappelijk ontworpen met de juiste balans
in vorm, constructie, afmeting, kijksleuven en
omgeving. Door zijn volledige remontabiliteit,
modulariteit en materialisering is het een
duurzaam bouwwerk. Demonteren en circulair
hergebruik heeft een minimaal effect op het
ecosysteem.
Het riet van het dak is lokaal achter de dijk
geoogst. De deklatten bestaan uit wilgentenen
van de naastgelegen bomen. De bovenrand is
een op natuurlijke wijze gevormde rietkraag.
Het houdt slagregens tegen en laat licht van
boven binnen.
Zonder de vogels te storen loop je door een
tunnel met lichtopeningen en hoor je door
een groot luisteroor de natuur. Het eindpunt
is ‘T IJ dat uitzicht biedt op het imposante
getijdenlandschap van het Haringvliet.

‘T IJ, Stellendam, Haringvliet
Architecten: RO&AD architecten, RAU
Foto en tekst: Katja Effting

Transformatie

Kapel de Waterhond in het Belgische
Sint-Truiden stond de afgelopen 50 jaar
leeg. Architect Gregory Nijs, oprichter van
Klaararchitectuur, zag de schoonheid en
mogelijkheden ervan en kocht de kapel. Hij
transformeerde de 16e eeuwse kapel tot
een inspirerende werkomgeving waarvan
de gemeenschap mee profiteert. Om het
monumentale gebouw zoveel mogelijk intact te
laten, ontwierp Nijs een vrijstaand, gestapeld
kantoorgebouw van drie verdiepingen in de
hoge, open ruimte. De totale oppervlakte van
het minimalistische kantoor is 120 m2. De zes
medewerkers van het bureau werken nu in de
twee verdiepingen en de ontmoetingsruimte
die uitsteekt uit de bovenverdieping. De
begane grond is een publieke ruimte van
180 m2, voor tentoonstellingen, diners,
concerten en fotoshoots.

De Waterhond, Sint-Truiden (B)
Architect: Klaarchitectuur, Gregory Nijs
Foto en tekst: Toon Grobet

72ArchitectuurNL

66-67-68-69-70-71-72-73_doordelens.indd 72 09-08-19 12:32

Gerelateerd